راهنمای خرید گوشی هایی با دوربین چندگانه

با پیشرفت تکنولوژی و بالا رفتن کیفیت تلفن‌های همراه، دوربین گوشی ها نیز تغییر اساسی کرده است. چند سال پیش، بهترین تکنولوژی موجود در دوربین گوشی ها، ضد لرزش بودن آن‌ها بود. به عبارت ساده‌تر، تصویر دوربین چنین گوشی‌هایی با لرزش‌های دست نیز دچار افت کیفیت نمی‌شد.

این متن در ۹ تیر ۹۹ نوشته شده است، برای مطالعه راهنمای خرید با قیمت‌های بروز کلیک کنید.

اما دوربین گوشی های امروزی، از لحاظ تکنولوژی و ساختاری با دوربین‌های گوشی‌های چند سال پیش متفاوت و پیشرفته‌تر هستند. دوربین گوشی‌های جدید، دوربینی چندگانه است. در این متن سعی داریم به راهنمای خرید گوشی‌هایی با دوربین چندگانه بپردازیم و عوامل تعیین‌کننده برای کیفیت دوربین را بیان کنیم تا حین انتخاب گوشی‌هایی با دوربین چندگانه بهترین تلفن همراه را انتخاب نمایید.

تاریخچه دوربین چندگانه

HTC Evo 3D
HTC Evo 3D

همان طور که اطلاع دارید، جدیدا اسمارت فون‌ها دچار تغییراتی در ساختار دوربین شده‌اند. دوربین‌های چندگانه به جای دوربین‌های معمولی، در سال‌های اخیر در تلفن‌های همراه استفاده می‌شوند. برای نخستین بار، دوربین‌های دوگانه در سال ۲۰۱۱ در گوشی‌های HTC Evo 3D و LG Optimus 3D استفاده شدند.

هدف از استفاده از این دوربین‌ها، ثبت تصاویر سه بعدی بود. نحوه کار دوربین دوگانه در این دو گوشی، به این شکل بود که هر کدام از دو دوربین گوشی‌ها تصاویری با عمق متفاوت ثبت می‌کردند و با ادغام این دو تصویر، تصویر سه بعدی به کاربر ارائه می‌شد.

این دو گوشی، آن چنان که باید موفق می‌شدند، به این مهم دست نیافتند. پس از این عدم موفقیت، اچ تی سی تصمیم گرفت دوربین دوگانه را در محصول جدید خود یعنی HTC One M8 استفاده کند. دوربین دوگانه استفاده شده در این اسمارت فون، با دوربین دو گوشی دارای دوربین دوگانه معرفی شده در سال ۲۰۱۱ متفاوت بود. دوربین دوم One M8 به عنوان دوربین سنجش عمق در نظر گرفته می‌شد و سبب فوکوس بهتر روی سوژه‌ها می‌شد.

با گذر زمان، این دوربین‌ها همه‌گیرتر شدند و در گوشی‌های میان‌رده و بالارده مورد استفاده قرار گرفتند.

انواع لنز دوربین در دوربین‌های چندگانه

لنز دوربین‌ها در هر گوشی به نسبت سایر تلفن‌های همراه متفاوت است. در حالت کلی، لنز دوربین‌های استفاده شده در تلفن‌های همراه عبارتند از دوربین اصلی، دوربین فوق عریض، دوربین تله فوتو، دوربین ماکرو، دوربین مونوکروم و سنسور تشخیص عمق. در زیر به بررسی هر کدام از این دوربین‌ها وسنسور‌ها خواهیم پرداخت.

دوربین اصلی

دوربین اصلی
دوربین اصلی

دوربین اصلی، در واقع همان دوربینی است که در گذشته در گوشی‌ها استفاده می‌شد و سبب ثبت تصاویر می‌شد. در گوشی‌های امروزی نیز، این دوربین‌ها وظیفه اصلی تصویربرداری را دارند. این دوربین‌ها بدون زوم به داخل یا بیرون، به تصویر ختم می‌شوند. لازم به ذکر است که زوم در چنین دوربین‌هایی به شکل دیجیتالی است.

دوربین فوق عریض

دوربین فوق عریض
دوربین فوق عریض

در سال ۲۰۱۶، این نوع دوربین برای اولین بار توسط شرکت ال جی توسعه داده شد. تصاویر ثبت شده به کمک این دوربین‌ها، به نسبت حالت معمولی، عریض‌تر هستند. به عبارت ساده‌تر، منظره‌ای طبیعی را در نظر بگیرید. با استفاده از دوربین فوق عریض، تصویر گرفته شده از این منظره، عرض بیشتری به نسبت تصویر ثبت شده بدون این دوربین دارد.

این نوع از دوربین‌ها برای تصویربرداری از گروهی از نفرات بهتر است و سبب می‌شود نفرات بیشتری در تصویر حضور داشته باشند. با معرفی دوربین فوق عریض، استفاده از حالت پانوراما در دوربین تلفن همراه نیز کمتر شده است. چرا که خود این دوربین، توانایی ثبت تصاویر عریض را دارد. دوربین فق عریض در گوشی‌های میان‌رده به وفور استفاده می‌شود. 

دوربین تله فوتو

دوربین تله فوتو
دوربین تله فوتو

اگر در گوشی‌تان متوجه تصاویر با زوم ۲ یا ۳ برابری شده‌اید، احتمالا موبایل‌تان از دوربین تله فوتو استفاده می‌کند. دوربین تله فوتو گوشی را قادر می‌کند تصاویر زوم شده ثبت کند. این دوربین زوم اپتیکال ۲ تا ۳ برابری را ممکن می‌کند. دوربین‌های پریسکوپی نسل جدید این دوربین‌ها هستند که قادر به زوم اپتیکال ۴ و ۶ برابری هم هستند. دوربین پریسکوپی از یک منشور برای چنین زومی استفاده می‌کند. بنابراین، اگر تصمیم به تصویربرداری از فاصله دور را دارید، این نوع از لنز‌ها برای‌تان ایده‌آل هستند.

بعضی از شرکت‌های سازنده گوشی‌ها، از ویژگی‌های نرم‌افزاری به جای دوربین‌های تله فوتو استفاده می‌کنند. به عبارت ساده‌تر، با استفاده از الگوریتم‌های خاص و ویژگی‌های نرم‌افزاری در این گوشی‌ها، تلفن همراه می‌تواند تصاویر زوم شده‌ای را بدون استفاده از دوربین تله فوتو به کاربر ارائه دهد.

در این بین، مبحث زوم هیبریدی هم مطرح می‌شود. برخی از شرکت‌ها از دوربین‌های دارای لنز تله فوتو و پریسکوپی در کنار قابلیت‌های نرم‌افزاری برای ثبت تصاویر دارای زوم بیشتر استفاده می‌کنند. با ترکیب این دوربین و قابلیت‌های نرم‌افزاری می‌تواند تصاویری با ۵ برابر زوم هم ثبت کند. لازم به ذکر است دوربینی با مقدار خاص زوم، بهتر از زوم هیبریدی به همین مقدار است، ولی زوم هیبریدی هم بهتر از بی‌بهره ماندن از زوم است.

دوربین ماکرو

دوربین ماکرو
دوربین ماکرو

دوربین ماکرو کاربران تلفن‌های همراه را قادر به تصویربرداری از سوژه‌های کوچک می‌کند. به عنوان مثال، حشرات، گل‌ها و گیاهان توسط این دوربین‌ها به شکل بهتر ثبت می‌شوند. بعضی از تلفن‌های همراه بدون استفاده از دوربین‌های ماکرو، قادر به ثبت چنین تصاویری هستند.

دوربین مونوکروم

دوربین مونوکروم، دوربینی برای گرفتن تصاویر سیاه و سفید است. این نوع از دوربین‌ها برای بار اول توسط شرکت هواوی استفاده شدند، ولی جدیدا کاربرد کمتری در تلفن‌های همراه دارند. علاوه بر ممکن شدن گرفتن تصاویر سیاه و سفید، این دوربین‌ها شرایط تصویربرداری در نور کم را نیز ممکن می‌کنند.

سنسور تشخیص عمق

این دوربین‌ها، به خودی خود و به تنهایی توانایی تصویربرداری را ندارند. سنسور تشخیص عمق، در ارتباط با دوربین اصلی گوشی می‌تواند عمق را تشخیص دهد و برای فوکوس کردن روی سوژه‌ها کارایی داشته باشد. این سنسور‌ها بیشتر برای تصویربرداری پرتره کاربرد دارند. جدیدا سنسور‌های 3D ToF برای تشخیص عمق در گوشی‌ها استفاده می‌شوند و باعث می‌شوند فرآیند تشخیص عمق بهتر و دقیق‌تر انجام شود.

سنسور‌های تشخیص عمق در گوشی‌های پایین‌رده نیز استفاده می‌شوند، در حالی که سنسورهای 3D ToF بیشتر در اسمارت فون‌های بالارده کاربرد دارند. ذکر این نکته حائز اهمیت است که برخی از تلفن‌های همراه از هیچ کدام از این سنسور‌ها استفاده نمی‌کنند. این گوشی‌ها از دوربین‌های تله فوتو یا قابلیت‌های نرم‌افزاری برای تشخیص عمق و تصویربرداری پرتره استفاده می‌کنند.

عوامل تعیین‌کننده برای انتخاب گوشی‌های با دوربین چندگانه

با به روی کار آمدن دوربین چندگانه در گوشی‌ها، قابلیت‌های جذاب تصویربرداری به گوشی‌ها افزوده شده است. به عنوان مثال می‌توانیم به قابلیت HDR، حالت پرتره و تصویربرداری در نور کم اشاره کنیم. چند عامل مهم در کیفیت دوربین‌ها و قابلیت‌های ارائه شده به کاربر اثرگذار است که در زیر به توضیح آن‌ها می‌پردازیم.

انرژی

همه‌ی این قابلیت‌های ذکر شده نیازمند انرژی برای پردازش نیازمند انرژی هستند. بنابراین، اگر تصمیم بر استفاده از دوربین و قابلیت‌های آن دارید، بهتر است روی باتری اسمارت فون، دقت ویژه‌ای داشته باشید.

برند دوربین

شرکت سازنده دوربین، تاثیر بسزایی روی کیفیت دوربین و انتخاب گوشی‌های دارای دوربین چندگانه می‌گذارد. هر چقدر شرکت سازنده و برند تولیدکننده دوربین معتبرتر باشد، کیفیت دوربین نیز بهتر خواهد بود. لازم به ذکر است که در تصویربرداری در طول روز و در شرایط عادی، برندها با یکدیگر تفاوت چندانی ندارند. تصویربرداری در شرایط خاص مانند نور کم تعیین‌کننده کیفیت برندهای سازنده‌ی دوربین است.

مگاپیکسل

قبل از بررسی مفهوم مگاپیکسل، باید خود پیکسل را بررسی کنیم. پیکسل، کوچکترین واحد تشکیل‌دهنده تصویر است. پیکسل به مربع‌های کوچکی گفته می‌شود که تصویر را تشکیل می‌دهند. هر کدام از این مربع‌ها، توانایی نمایش دادن یک رنگ را دارند. با کنار هم قرار گرفتن این مربع‌ها، تصویر نهایی شکل می‌یابد.

برای درک بهتر مفهوم پیکسل، تلویزیون‌های CRT قدیمی را در نظر بگیرید. اگر به این تلویزیون‌ها از فاصله نزدیک خیره شوید، شاهد نقاط کوچک قرمز، آبی و سبز بر روی نمایشگر تلویزیون می‌شود. هر کدام از این نقاط کوچک پیکسل هستند. اگر این کار را روی نمایشگرهای LCD یا LED انجام دهید، چیز خاصی مشاهده نخواهید کرد. دلیل این کار هم در کنار هم جمع شدن هزاران پیکسل در هر همان فضای کوچک است. همان فضایی که در نمایشگرهای قدیمی دارای تعداد کمی از پیکسل‌ها بود، در این نمایشگرها، دارای هزاران و حتی میلیون‌ها پیکسل است.

وظیفه پیکسل دوربین، ثبت اطلاعات هر شی مقابل دوربین است. هر مگاپیکسل، همانطور که از نامش هم مشخص است به یک میلیون پیکسل گفته می‌شود. به عنوان مثال، دوربین ۳۲ مگاپیکسلی، دارای ۳۲ میلیون پیکسل روی سنسورش است.

آیا مگاپیکسل دوربین نقشی در کیفیت تصاویر دارد؟

دیدگاهی که در مورد دوربین در جامعه رایج است این است که مگاپیکسل، تعیین‌کننده کیفیت دوربین است. این دیدگاه تا حدی صحیح است. مگاپیکسل بر روی کیفیت دوربین اثرگذار است، اما نه به تنهایی. به عنوان مثال، دوربینی با کیفیت ۱۳ مگاپیکسل و تولیدشده توسط یک برند، لزوما دارای کیفیت بهتر از دوربین ۵ مگاپیکسلی همان برند است؛ اما این مطلب برای مقایسه دو دوربین ۱۳ مگاپیکسلی و ۱۲ مگاپیکسلی درست نیست. مگاپیکسل بیشتر، به معنی جزئیات بیشتر در تصویر است.

وقتی تصویری توسط دوربینی با ۵ مگاپیکسل گرفته می‌شود، تصویر حاصل، دارای ۵ میلیون پیکسل خواهد بود. اگر تصویر ثبت شده را روی نمایشگری کوچک به نمایش بگذارید یا در صفحه کوچک پرینت نمایید، مشکلی از لحاظ کیفیت تصویر پیش نخواهد آمد.

زمانی مبحث مگاپیکسل روی کیفیت تصویر اثر می‌گذارد که بخواهیم تصاویر ثبت شده با دوربین‌ها را در فضای بزرگ به نمایش بگذاریم. در چنین حالتی، هر چقدر دوربین دارای مگاپیکسل بیشتر باشد، حین بزرگنمایی، این پیکسل‌ها کمتر مشخص می‌شوند و در نتیجه افت کیفیت ناچیزی قابل مشاهده خواهد بود. هر چقدر دوربین مگاپیکسل بیشتری داشته باشد، پیکسل‌ها در تراکم بیشتری در کنار هم قرار خواهند گرفت. این تراکم، سبب خواهد شد در حین بزرگنمایی تصویر گرفته شده با آن دوربین، پیکسل‌ها کمتر مشخص شوند و کیفیت بالا رود.

علاوه بر تعداد پیکسل، تراکم آن‌ها نیز حائز اهمیت است. این مقدار را با به شکل پیکسل در اینچ اندازه‌گیری می‌کنندوقتی صحبت از مگاپیکسل می‌شود، در واقع درباره تعداد پیکسل‌های موجود روی لنز دوربین صحبت می‌کنیم. به عنوان مثال، وقتی لنز دوربین دارای ۱۰۰۰ در ۱۰۰۰ پیکسل باشد، این دوربین کیفیتی برابر با ۱ مگاپیکسل دارد. در نمایشگر‌های دارای رزولوشن 4K، به اندازه ۸ میلیون پیکسل در مانیتور موجود است. در صورت نمایش تصویری با بیشتر از ۸ مگاپیکسل روی این مانیتور، طبیعتا کیفیت کمتر از چیزی که مورد انتظار است ظاهر خواهد شد.

بنابراین، اگر می‌خواهید تصویر ثبت شده با دوربین تلفن همراه را در صفحه نمایش آن تماشا کنید، مگاپیکسل بیشتر حائز اهمیت فراوانی نیست. اگر تصمیم به بزرگنمایی تصویر روی کاغذ یا روی نمایشگر بزرگ را دارید، باید روی مگاپیکسل دقت بیشتری داشته باشید.

قابلیت‌های دوربین

قابلیت‌های دوربین
قابلیت‌های دوربین

همانطور که اطلاع دارید هر تلفن همراهی، برای تصویربرداری، از قابلیت‌هایی مانند ISO، کنتراست و … استفاده می‌کنند. هر چقدر این قابلیت‌ها بیشتر و بهینه‌تر باشند و کاربر توانایی انتخاب گزینه بهتری در تصویربرداری را داشته باشد، تصویر بهتری از دوربین حاصل خواهد شد.

به عنوان مثال، در شرایطی که نور در منظره مقابل دوربین زیاد است، با تغییر در مقدار ISO دوربین، می‌توان تصویر ایده‌آل‌تری تولید کرد. اگر چنین قابلیت‌هایی در دوربین و نرم افزار دوربین تلفن همراه موجود نباشد، کیفیت دوربین در شرایط غیرعادی افت شدیدی خواهد کرد. علاوه بر چنین قابلیت‌هایی، می‌توانیم به حالت‌های مختلف تصویربرداری نیز اشاره کنیم.

همان طور که گفتیم، با استفاده از دوربین‌های چندگانه، حالت‌های مختلفی همچون حالت پرتره و حالت تصویربرداری در نور کم در دوربین گوشی بهینه‌تر شده است.  در حین خرید محصولات موبایلی، دقت به چنین حالت‌هایی نیز می‌تواند حائز اهمیت باشد.

کلام آخر

استفاده از گوشی‌هایی با دوربین چندگانه ، با در نظر گرفتن سنسور‌ها و دوربین‌های خاص استفاده شده در آن‌ها، باعث بهبود تصاویر ثبت شده با آن‌ها می‌شود. اما همیشه باید به خاطر داشته باشید که مگاپیکسل، تنها عامل بهبوددهنده تصاویر نیست. عوامل زیادی برای تضمین کیفیت تصویر دوربین تاثیر دارند که باید به همه آن‌ها دقت ویژه‌ای داشت. 


اگر سوالی در مورد گوشی‌هایی با دوربین چندگانه داشتید، در بخش نظرات با ما در میان بگذارید.


منبع: Finder + Dxomark

۰ دیدگاه


نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

مطالب بیشتر

بهترین گوشی ها با عمر بالای باتری و شارژدهی طولانی – دی ۱۴۰۱

گوشی‌های هوشمند هم مثل دیگر دستگاه‌های الکترونیکی قابل حمل از باتری نیروی خود را دریافت...

محمد ملکان time-alt ۵ مهر ۱۴۰۱

راهنمای خرید اسپیکر ارزان قیمت تا ۱ میلیون تومان (دی 1401)

از گذشته گوش دادن به موسیقی یکی از کارهای مورد علاقه انسان‌ها بوده که برای پر کردن اوقات فراغت...

محمد ملکان time-alt ۲۶ مرداد ۱۴۰۱

بهترین گوشی های اقتصادی تا ۵ میلیون تومان (دی ۱۴۰۱)

بهترین گوشی های اقتصادی بازار تا ۵ میلیون تومان از شرکت‌های نوکیا، سامسونگ و شیائومی در این...

پویا علیمی time-alt ۲۲ مرداد ۱۴۰۱

راهنمای خرید بهترین هدفون و هندزفری‌ بازار در تمام رده‌های قیمتی

در این مقاله سعی کردیم تا بهترین هدفون و هندزفری‌ها را در بازی قیمتی 100 هزار تومان تا 10...

محمد ملکان time-alt ۱۸ مرداد ۱۴۰۱

راهنمای خرید بهترین گوشی میان رده از ۵ تا ۱۰ میلیون (دی ۱۴۰۱)

میانرده های جدید شهریور ۱۴۰۱ (بهترین گوشی های ۵ تا ۱۰ میلیون) در این مطلب معرفی شده‌اند و نقاط...

محمد ملکان time-alt ۱۱ مرداد ۱۴۰۱

معرفی بهترین گوشی‌های شیائومی به ترتیب قیمت (دی ۱۴۰۱)

در بازار امروز گوشی های هوشمند یکی از ارکان اساسی خرید کاربران ارزش خرید محصولات است و در این...

محمد ملکان time-alt ۱ مرداد ۱۴۰۱

معرفی بهترین هدفون‌های زیر یک میلیون (دی 1401)

انواع هدفون و هندزفری همیشه جزو محبوب‌ترین لوازم جانبی بازار بوده‌اند؛ همچنین این‌روزها که...

پویا علیمی time-alt ۲۹ خرداد ۱۴۰۱

شارژر فندکی چیست و بهترین شارژرهای فندکی بازار کدامند؟

ما این روزها بیشتر از هر زمان دیگری به تلفن های همراه خود متکی هستیم. بسیاری از ما در سفرهای...

معین کریمی time-alt ۲۹ فروردین ۱۴۰۱

راهنمای خرید بهترین کابل شارژ گوشی موبایل و تبلت

کابل‌های شارژر متنوعی در بازار وجود دارد که با رنج قیمتی متفاوتی عرضه می‌شوند. از کابل‌های...

معین کریمی time-alt ۲۴ فروردین ۱۴۰۱

راهنمای خرید بهترین پاور بانک در رده‌های قیمتی مختلف

اگر به چند سال قبل برگردیم قطعا به خاطر دارید که تلفن‌های همراه تا چند هفته شارژ دهی می‌کردند...

معین کریمی time-alt ۱۷ فروردین ۱۴۰۱