
رزولوشن صفحه نمایش چیست ؟ چرا رزولوشن بیشتر همیشه به معنای کیفیت بهتر نیست؟
صفحه نمایش به عنوان پنجرهای به روح داخلی تلفن همراه است و هر چقدر با کیفیتتر باشد، تجربهی بهتری به کاربر القا خواهد کرد. کیفیت صفحه نمایش با معیارهای مختلفی مانند رزولوشن، بزرگی صفحه نمایش، تعداد پیکسل در هر اینچ و … سنجیده میشود.
در این بین، معیاری که اغلب کاربران را دچار اشتباه میکند، رزولوشن است. بسیاری از مردم نمیدانند رزولوشن چیست ؟ بسیاری دیگر نیز حین خرید تلفنهای همراه یا سایر محصولات دارای نمایشگر، بیشترین اهمیت را به رزولوشن آن میدهند. اما آیا بالا بودن رزولوشن به خودی خود باعث بهتر بودن کیفیت مانیتور است و یا سایر عوامل نیز در کیفیت مانیتور اثرگذار هستند؟
رزولوشن چیست ؟
رزولوشن اصطلاحی است که از آن برای تعیین تعداد پیکسلهای واقع شده در طول و عرض نمایشگر استفاده میشود. این عدد معمولا به صورت حاصل ضرب دو عدد در نظر گرفته میشود. به عبارت سادهتر، تعداد پیکسلهای طول مانیتور ضربدر تعداد پیکسلهای عرض مانیتور مساوی رزولوشن است. از جمله رزولوشنهای رایج برای مانیتورهای استفاده شده در سیستمهای کامپیوتری میتوان به 720*1280 یا 768*1366 اشاره کرد. در مورد اول، ۱۲۸۰ تعداد پیکسلهای موجود در هر ردیف از طول مانیتور است و ۷۲۰ تعداد پیکسلهای موجود در هر ردیف از عرض نمایشگر است.

بالا بودن رزولوشن، باعث بزرگ شدن اندازهی صفحه نمایش نمیشود. به عنوان مثال، صفحه نمایشی دارای رزولوشن 600*800 میتواند سایزی به اندازهی ۳ اینچ داشته باشد و صفحه نمایش دیگری با همان رزولوشن، میتواند سایز ۴/۵ اینچ داشته باشد.
پیکسل، کوچکترین بخش تصویر است و از کنار هم قرار گرفتن این پیکسلها است که تصویر به وجود میآید. تراکم پیکسلها در واحد اینچ (با واحد ppi به معنی پیکسل در هر اینچ)، یکی دیگر از معیارهای مورد بحث در حوزهی کیفیت صفحه نمایش است. هر چقدر این عدد بیشتر باشد، کیفیت تصویر نمایش داده شده در آن نیز بیشتر خواهد بود.
رزولوشن صفحه نمایشها، میتوانند مقادیر مختلفی را داشته باشند. معمولترین نوع صفحه نمایش که مدتی پیش توسط اغلب شرکتهای سازندهی تلفن همراه استفاده میشد، رزولوشن HD یا High Definition است. در زیر به بررسی انواع مختلف رزولوشن صفحه نمایش تلفنهای همراه میپردازیم.

صفحهی نمایش اچ دی
همان طور که اشاره کردیم، صفحه نمایش با رزولوشن اچ دی مدتی پیش به صورت گسترده بیشترین استفاده را در بین تلفنهای همراه داشت. اگر بخواهیم اچ دی را به صورت ضرب تعداد پیکسلهای طول نمایشگر در عرض آن بیان کنیم، 720*1280 به دست میآید.
با در نظر گرفتن ppi یا تعداد پیکسلهای موجود در هر اینچ، میتوان به این نتیجه رسید، که هر چقدر اندازهی صفحه نمایش دارای رزولوشن اچ دی کوچکتر باشد، تعداد پیکسل در واحد اینچ آن بالاتر رفته و در نتیجه کیفیت تصویر نمایش داده شده توسط نمایشگر بالاتر میرود. به عنوان مثال، دو صفحه نمایش با رزولوشن اچ دی را در نظر بگیرید که یکی به اندازهی ۴/۳ اینچ و دیگری به اندازهی ۴.۷ اینچ است. در مورد اول، تعداد پیکسلهای موجود در یک اینچ ۳۴۲ و در مورد دوم ۳۱۲ است.
بنا به گفتهی شرکت اپل، ppi برابر با ۳۰۰ نقطهی عطفی در زمینهی تراکم پیکسلی است. چرا که در این مقدار، چشم انسان قادر به تشخیص پیکسلهای جداگانه در یک فاصلهی مشخص از صفحه نمایش دارای اندازهی مشخص نخواهد بود و از این لحاظ، کیفیت قابل قبولی برای چشم انسان خواهد بود.

صفحهی نمایش فول اچ دی
پس از اچ دی، صفحه نمایشهای دارای کیفیت فول اچ دی بیشترین کاربرد را در اسمارت فونها دارند. نسبت طول به عرض این رزولوشن، 1080*1920است. برای صفحه نمایشهای به بزرگی ۵ اینچ تراکم پیکسلی در این رزولوشن برابر با ۴۴۰ پیکسل در هر اینچ و برای صفحه نمایش ۵/۵ اینچی برابر با ۴۰۰ است.
صفحهی نمایش کیو اچ دی

QHD یا Quad HD دارای رزولوشنی برابر با ۴ برابر رزولوشن اچ دی است. به عبارت دیگر، تعداد پیکسلهای موجود در ۴ نمایشگر اچ دی توانایی جا شدن در یک نمایشگر کیو اچ دی با سایز یکسان با یکی از نمایشگرهای اچ دی را دارد. نسبت طول در عرض این رزولوشن برابر با ۱۴۴۰*۲۵۶۰ است.
به عنوان مثالی برای درک تفاوت رزولوشن اچ دی با کیو اچ دی میتوان تراکم پیکسلی آنها را بیان کرد. صفحه نمایش ۵/۵ اینچی با رزولوشن کیو اچ دی دارای تراکم تراکم پیکسلی ۵۳۸ و صفحه نمایش اچ دی با همان اندازه، دارای ۴۰۰ پیکسل در یک اینچ است. این مقدار تفاوت در تعداد پیکسلها، نشان از تفاوت کیفیت این دو صفحه نمایش دارد.
اغلب شرکتهای سازندهی تلفن همراه، از صفحات نمایش با کیفیت کیو اچ دی، در تلفنهای همراه خود استفاده میکنند. به عنوان مثال، شرکت سامسونگ را در نظر بگیرید. تلفنهای همراه گلکسی اس ۸ و اس ۸ پلاس جزو اولین تلفنهای همراه دارای صفحه نمایش کیو اچ دی بودند.
گاهی اوقات، رزولوشنهای مرتبط به صفحات نمایشگر، توسط یک عدد نمایش داده میشوند. به عنوان مثال، رزولوشن فول اچ دی را 1080p نیز مینامند؛ یا رزولوشن اچ دی 720p نیز شناخته میشود.
صفحه نمایش اولترا اچ دی یا ۴K

شاید این رزولوشن را بیشتر به عنوان کیفیت بسیار عالی فیلمهای سینمایی بشناسید. اما علاوه بر صنعت سینما، در نمایشگرهای تلفن همراه نیز استفاده میشود. کیفیت مطلوبی برای نمایش تصاویر و فیلمها محسوب شده و در اغلب تلفنهای همراه بالارده مورد استفاده قرار میگیرد.
رزولوشن 4K و اولترا اچ دی با اینکه به جای همدیگر هم استفاده میشوند، دارای تفاوت جزئی هستند. رزولوشن اولترا اچ دی به صورت حاصل ضرب تعداد پیکسلهای طول در عرض مساوی 2160*3860 و 4K برابر 2160*4096 است. هر دوی این رزولوشنها به عنوان 2160p نیز شناخته میشوند.
یکی از اولین و مشهورترین اسمارت فونهای با رزولوشن 4K صفحه نمایش Sony Xperia Z5 Premium بود. نمایشگر این تلفن همراه دارای رزولوشن 4K در اندازهی ۵/۵ اینچ بود . بخاطر تراکم پیکسلی بالا و به اندازهی 806ppi، تصاویر جذابی را به نمایش میگذاشت.
شرکت سونی، نمایشگر این تلفن همراه را تحت عنوان 4K معرفی کرد. اما همان طور که ذکر کردیم، اغلب 4K و Ultra HD به جای همدیگر استفاده میشوند. برای این گوشی هم این مطلب صادق است. در واقع Z5 Premium، دارای صفحه نمایش با رزولوشن Ultra HD بود.
نتیجهگیری
علاوه بر رزولوشن صفحه نمایش تلفن همراه، عوامل دیگری مانند تراکم پیکسلی، اندازهی مانیتور، نرخ رفرش، تکنولوژی پنل مانیتور و … روی کیفیت مانیتور تاثیرگذار هستند. به این دلیل هم است که میگوییم رزولوشن بالا تضمین کنندهی کیفیت بالای مانیتور نیست. ممکن است رزولوشن صفحه نمایش بالا باشد ولی بخاطر تکنولوژی نامناسب استفاده شده برای ساخت پنل مانیتور، تصویر مطلوبی از آن دریافت نکنیم. در صورت داشتن هر گونه تجربه دربارهی مانیتور صفحه نمایش، در بخش نظرات با ما در میان بگذارید.
منبع: Alphr + Tomshardware
۰ دیدگاه