
مروری بر اولین تحولات بزرگ در دوربین گوشیهای موبایل
در سالهای گذشته شاهد این بودهایم که پردازندههای گوشیهای هوشمند از تک هسته به ده هسته ارتقا یافتهاند. رزولوشن صفحهنمایشها از HD به 4K رسیدهاند. اما این پیشرفتها به نظر سرعت سابق را ندارند. افزایش نرخ نوسازی تغییر خوب بعدی بود اما کیفیت به قدری افزایش داشت که هیجان اولیه خود را از دست داده است.
دوربین موبایلها، گرچه هر روز بهتر و بهتر میشوند، اما جزو آخرین دلایل برای تعویض گوشیهوشمند بودند. اما حالا اوضاع تغییر کرده است. برای مثال پردازنده اسنپدراگون 855 پرچمدار دوسال قبل است، اما هنوز عملکرد بسیار خوبی دارد. ولی یک دوربین موبایل پریسکوپی 10 برابری تمامی دوربین گوشیهای دو سال قبل را در کیفیت زوم شکست میدهد.
پس، بیایید نوار را کمی به عقب برگردانیم و با هم تغییر و تحولات تکنولوژی دوربین موبایلها را مرور کنیم.
اولین دوربین موبایل
بیایید از سرآغاز این داستان شروع کنیم. اولین گوشی دوربیندار عرضه شده Kyocera VP-210 در سال 1999 (1378ه.ش) بود. این گوشی یک سنسور 0.1 مگا پیکسلی برای عکسبرداری داشت. شما فقط میتوانستید 20 عکس در حافظه گوشی ذخیره کنید و آنها را از طریق ایمیل ارسال نمایید. این گوشی تماس تصویری 2 فریم بر ثانیه را نیز پشتیبانی میکرد که از طریق شبکه PHS ژاپن مخابره میشد.
این دوربین که در جلوی گوشی قرار داشت در واقع اولین دوربین سلفی نیز محسوب میشود.

دوربین موبایل 10 مگاپیکسلی
اولین دوربین گوشی 10 (12) مگاپیسکلی مربوط میشود به گوشی سامسونگ Pixon12 که در آگوست 2009 (مرداد 1388) وارد بازار شد. همانطور که از نامش پیداست، این گوشی یک سنسور 12 مگاپیکسلی داشت. همان سنسوری که به همراه سونی اریکسون Satio چند ماه بعد عرضه شد. اما ملاک برای ما زودتر به بازار عرضه شدن است.

بازی مگاپیکسلها
درست یک دهه به طول انجامید تا یک صفر دیگر به رزولوشن دوربینها اضافه شود. اولین دوربین گوشی 100(108) مگاپیکسلی در شیائومی Mi CC9 Pro استفاده شد. این گوشی با نام Mi Note 10/10 Pro به بازار جهانی عرضه شد. این گوشی از سنسور عظیم 1/1.33 اینچی سامسونگ HMX با رزولوشن 108 مگاپیکسلی استفاده میکرد که به تکنولوژی ترکیب 4 به 1 مجهز بود.

بزرگترین سنسور دوربین موبایلها
ما سنسور بزرگتر از این را نیز پیشتر دیده بودیم. گوشی نوکیا 808 PureView در سال 2012 یک سنسور به بزرگی 1/1.2 داشت که حکمرانی این گوشی بسیار کوتاه بود. اما بزرگترین سنسور موبایلی که تا به امروز دیده ایم در گوشی پاناسونیک Lumix Smart Camera CM1 در سال 2014 به کار رفته است. این گوشی یک سنسور 1 اینچی 20 مگاپیکسلی به همراه لنز لایکا با گشودگی دهانه دیافراگم f/2.8 داشت.

اولین دوربین موبایل با تکنولوژی ترکیب پیکسلها
اولین گوشی که این تکنولوژی را به کار برد نوکیا 808 PureView بود. گرچه خود نوکیا نام آن را «بیشنمونهگیری» گذاشته بود اما ساز و کار همان است. چند پیکسل کوچک در یک پیکسل بزرگ ترکیب میشوند. درکنار بالا رفتن جزئیات هر پیکسل، این کار کیفیت زوم دیجیتال را نیز افزایش میدهد که اینروزها بسیار رایج است.

اولین دوربین موبایل با زوم اپتیکال
اولین گوشی دارای دوربینی با زوم اپتیکال سالها پیش عرضه شدهاست. گوشی Sharp 902 لنزی داشت با سنسور 2 مگاپیکسلی که زوم 2 برابری اپتیکال را ارائه میداد. در واقع ما میتوانیم به این گوشی لقب اولین گوشی دارای دوربین پریسکوپی را نیز بدهیم. این گوشی تک دوربینه بود پس دوربین پریسکوپی طول فوکال (زاویه دید) را تنظیم میکرد، و یک زوم واقعی بود. نکته جالب اینجاست که این گوشی یک نسخه به نام Ferrari Edition نیز داشت.

دوربین موبایل دوگانه
اولین گوشیهای با دوربین دوگانه LG Optimus 3D و HTC EVO 3D بودند که در ماه جولای 2011 (تیر ماه 1390) عرضه شدند. هردوی این گوشیها در دنبال روی از فیلم آواتار -که در سال 2009 به صورت سه بعدی عرضه شد- شکست خوردند. هردوی این گوشیها از ماژول دوربین دوتایی یکسان بهره میبردند. آنها ویدیوها و عکسهایی با قابلیت دوبعدی میتوانستند ثبت کنند. که چندان مورد اقبال قرار نگرفتند.
اولین دوربین موبایل دوتایی کارامد بعدها در سال 2016 روی گوشی LG G5 عرضه شد. این گوشی به اولین دوربین فوقعریض موبایل تجهیز شده بود. دوربین اصلی 16 مگاپیکسلی بود که زاویه دید 75 درجهای داشت، درحالی که دوربین فوقعریض 8 مگاپیکسلی زاویه دید 135 درجهای را ارائه میداد. اگر شما زاویه دید اکثر دوربینهای فوقعریض موبایلی جدید را که 120 درجه است را در نظر بگیرید، زاویه دید 135 درجهای دوربین موبایل LG G5 بسیار اعجاب انگیز بود.

عمق میدان در دوربین موبایل
یک گوشی با دوربین دوگانه در سال 2014 نیز معرفی شده بود. گوشی HTC One M8 که دو سنسور 4 مگاپیکسلی داشت. یکی از سنسورها عکس رنگی ثبت میکرد و دیگری به عنوان سنسور عمقسنج عمل میکرد. گوشی از اطلاعات سنسور دوم برای اثرات مختلف در عکس استفاده میکرد که هیچکدام چندان تحث تاثیرمان قرار نمیداد.
این پایان بخش اول تحولات بزرگ در دوربینهای موبایل بود. در بخش دوم به سراغ ضبط ویدیو خواهیم رفت. منتظر بخش بعدی در هفتههای آینده باشید.
تحولات اخیر دنیای عکاسی با موبایل چقدر شما را راضی کرده؟ آیا شرکتهای تولید کننده گوشی در زمینه عکاسی با موبایل به نظر شما دچار افراط شدهاند؟
منبع: GSMArena
۰ دیدگاه