گوشیهای هوشمند؛ “مکانی است که در آن زندگی میکنیم”
یک مطالعه جدید به ما میگوید، کاربران گوشیهای هوشمند تبدیل به حلزونهای انسانی شدهاند که خانههایشان را داخل جیبهایشان حمل میکنند. آنها حتی به خاطر دستگاه هوشمندشان حاضرند دوستان و خانواده خود را نادیده بگیرند. البته باید همه جوانب را در نظر بگیریم و ببینیم که دقیقاً تاثیرات مثبت و منفی گوشی هوشمند در زندگی ما چیست.
تیمی از مردمشناسان دانشگاه UCL بیش از یک سال را صرف مستند کردن موارد استفاده از گوشیهای هوشمند در 9 کشور جهان از ایرلند تا کامرون کردند و دریافتند که مردم به دور از اسباببازیهای پیشپاافتاده، همان احساسی را که نسبت به خانههایشان داشتند را نسبت به دستگاههای هوشمند خود دارند.
به گفته پروفسور دنیل میلر که این مطالعه را رهبری میکند، گوشیهای هوشمند دیگر دستگاههای دم دستی نیستند که هر از چندی مورد استفاده قرار گیرند، بلکه تبدیل به مکانی شدهاند که در آن زندگی میکنیم. نکته مهم در روابط انسانی این است که در هر زمان، خواه در وعدههای غذایی، قرار ملاقاتها یا سایر فعالیتهای مشترک، شخصی که با او هستیم میتواند با رفتن به خانه، گوشی هوشمند خود، ناپدید شود.
پیشنهاد برای مطالعه: معرفی اپ های کنترل کننده میزان استفاده از گوشی
به گفته وی وقتی که صحبت از تعامل رو در رو شود، این پدیده میتواند منجر به “مرگ مجاورت و نزدیکی انسانها” شود.
این رفتار، سرخوردگی، ناامیدی یا حتی آزاری که میتواند ایجاد کند، همان چیزی است که ما آن را “مرگ مجاورت” مینامیم. ما در حال یادگیری این موضوع هستیم که باید با این خطر زندگی کنیم و حتی وقتی از نظر جسمی با هم هستیم، میتوانیم از نظر اجتماعی، عاطفی و یا شغلی تنها باشیم.
دلیل ویژه تاثیرات گوشی هوشمند
اگر یک دلیل خاص برای این تغییر وجود داشته باشد، محققان احتمال میدهند که آن میتواند برنامههای گفتگو محوری مانند واتساپ باشد که امروزه تبدیل به قلب گوشیهای هوشمند شدهاند. برای بسیاری از کاربران در سرتاسر دنیا تنها یک اپلیکیشن ممکن است قادر به انجام بیشتر کارهایی که میخواهند، باشد. اپلیکیشنهایی مانند واتساپ، تلگرام، لاین، ویچت و … که نسبت به منطقه و کاربران میتواند متفاوت باشد.
پیشنهاد برای مطالعه: گوگل چه اطلاعاتی از ما دارد؟
این برنامهها بسترهایی هستند که خواهر و برادرها برای مراقبت از والدین مسن خود دور هم جمع میشوند، والدین باافتخار عکسهای بیشماری از نوزادان خود را به اشتراک میگذراند و مهاجران دوباره با خانوادهها ارتباط برقرار میکنند. در واقع آنها ابزاری هستند که اگر حتی در یک کشور دیگر زندگی کنید، به وسیله آن میتوانید بازهم پدر و مادربزرگ باشید.
تاثیرات گوشی هوشمند بر روی افراد مسن
برخلاف دیگر تحقیقاتی که در مورد گوشیهای هوشمند بود، این مطالعه به طور ویژه به سالخوردگان و حتی آن دسته از میانسالانی که خود را هنوز جوان میدانند، پرداخته است.
در ابتدا اینکه بر روی بزرگسالان تاکید داریم شاید کمی عجیب باشد، چون ما بسیار عادت داشتیم که محوریت تحقیقات جدید روی جوانها باشد که بیشترین کاربران گوشیهای هوشمند نیز آنها هستند. محققان در اینباره مینویسند: با اینحال، تمرکز روی افراد مسن به استخراج مطالعه تلفنهای هوشمند از هر طیف خاص جمعیتی کمک کرده، به طوریکه ممکن است آنها به عنوان یک دارایی برای کل بشریت در نظر گرفته شوند.
پیشنهاد برای مطالعه: چگونه از قابلیت focus mode استفاده کنیم؟
حتی با وجود این تمرکز مشخص، محققان دریافتند که گوشیهای هوشمند در سراسر جهان از ضروریات اساسی هستند. آنها اصطلاح “خانه قابل حمل” را برای توصیف تأثیر آن، بهکار بردند. این تحقیقات آنها را به این نتیجه میرساند که گوشی هوشمند شاید اولین شیئی باشد که خود خانه (یا محل کار) را از نظر مدت زمانی که در آن زندگی میکنیم، به چالش میکشد.”ما همیشه در گوشیهای هوشمند خود، در خانه، هستیم. ما حلزونهای انسانی شدهایم که خانه خود را در جیب خود حمل میکنیم.”
تاثیرات مثبت و منفی گوشی هوشمند در تمام سنین
محققان همچنین این واژهی “خانه” را مکانی به دور از آرامش توصیف میکنند، ارتباطات کاری و شبکههای اجتماعی هر دو از عوامل بالقوه این عدم آرامش هستند.
از مشاهدات دیگر آنها این است که از طرفی، گوشی هوشمند ممکن است تجربه قبلی و خوب “خانه” به عنوان یک پناهگاه را کاهش دهد. انتظار میرود که کارمندان اکنون حتی پس از خروج از محل کار تماس خود را با آن قطع نکنند. کودکی که در مدرسه توسط سایر دانشآموزان مورد آزار و اذیت قرار میگیرد، اکنون با بازگشت به “خانه” آرامش کمی یا حتی هیچ آرامشی ندارد.
پروفسور میلر البته در برابر دیدگاه بیش از حد منفی در اینباره هشدار داد. وی گفت: “گوشیهای هوشمند به ما کمک میکنند تا طیف وسیعی از رفتارهای مفید را ایجاد کنیم، از گردهمآیی خانوادههای بزرگ گرفته تا ایجاد فضاهای جدید برای مراقبتهای بهداشتی و بحثهای سیاسی.” به گفته وی “تنها با بررسی موارد و زمینههای کاملاً متفاوت است که میتوانیم به طور کامل عواقب گوشیهای هوشمند را برای زندگی مردم در سراسر جهان درک کنیم.”
منبع: TheGuardian
۰ دیدگاه