انواع نسخه های بلوتوث

بلوتوث چیست و انواع نسخه‌های بلوتوث چه تفاوتی با هم دارند؟

شاید اگر ۲۰ سال پیش درباره‌ی انتقال یک فایل از یک تلفن همراه به تلفن همراه دیگر حرف می‌زدید، اطرافیان‌تان به شما اتهام جنون می‌زدند. اما پس از خلق بلوتوث این ایده محقق شد. با این تکنولوژی، می‌توان یک یا چندین فایل را از یک تلفن همراه یا هر دستگاه پشتیبانی کننده از بلوتوث دیگر، به یک دستگاه دیگر ارسال کرد.

اما باید در نظر داشته باشید که بلوتوث مثل سایر شبکه‌های کامپیوتری عمل نمی‌کند، که فردی از یک سر دنیا به فرد دیگری در سر دیگر دنیا فایل ارسال کند. این تکنولوژی نهایتا تا ۱۰۰ متر را پشتیبانی می‌کند. در این متن، سعی داریم به بررسی جز‌ئی بلوتوث پرداخته و انواع آن را با یکدیگر مقایسه کنیم.

بلوتوث چیست؟

در حالت کلی، بلوتوث تکنولوژی بی‌سیمی برای انتقال داده‌ها است. با استفاده از این تکنولوژی، بین دو تلفن همراه یا دو دستگاه پشتیبانی کننده از بلوتوث، انتقال داده ممکن می‌شود. فاصله‌ی مکانی بین دو دستگاه که قصد ارتباط توسط بلوتوث را دارند، کوتاه و نهایتا تا ۱۰۰ متر است. بهتر است در فاصله‌ی بین دو دستگاه، دیوار وجود نداشته باشد تا ارتباط به بهترین شکل ممکن صورت گیرد.

مزیت این نوع از ارتباط در این است که نیاز به کابل، سیم و آداپتور برای برقراری ارتباط وجود ندارد. بلوتوث دارای نسخه‌های مختلفی است که در ادامه‌ی آن به توضیح هر کدام از آن‌ها خواهیم پرداخت.

تاریخچه‌ی فناوری بلوتوث

تاریخچه‌ی این تکنولوژی به سال ۱۹۹۴ میلادی برمی‌گردد. زمانی که دکتر یاپ هارتسن تصمیم به خلق چنین تکنولوژی بی‌سیمی زد. ایشان در شرکت سونی اریکسون مشغول به کار بودند و این تکنولوژی را در آن‌جا خلق کردند. در ابتدا، هدف از این این تکنولوژی، جایگزینی به جای کابل‌های ارتباطی RS-232 بود. اما کاربرد بلوتوث، چیزی فراتر از انتظار هارتسن ظاهر شد.

کاربرد‌های بلوتوث

از آن‌جایی که مردم اکثرا از این فناوری استفاده می‌کنند، مشخص است که بلوتوث یک فناوری کاربردی است. به عنوان مثال، این فناوری در اسمارت فون‌ها، کامپیوتر‌های شخصی و کنسول‌های بازی و … مورد استفاده قرار می‌گیرد. با استفاده از این تکنولوژی، انتقال فایل‌های تصویری و MP3 یا هر فایل دیگری، بین دو تلفن همراه، ممکن شده است. علاوه بر آن، برای کامپیوترهای شخصی و لپ تاپ‌ها، اتصال سخت افزار‌هایی مثل ماوس و کیبورد را راحت‌تر کرده است.

مزایای بلوتوث

  • بلوتوث به عنوان تسهیل کننده‌ی اتصالات با فاصله‌ی کوتاه، راهکاری اقتصادی به شمار می رود.
  • نیازی به نصب فایل برای استفاده از بلوتوث نیست. این قابلیتی است که در درون دستگاه وجود دارد، بدون نیاز به نصب هیچ چیز دیگری.
  • مشخصات جهانی تکنولوژی و استانداردهای لازم در بلوتوث استفاده شده است و به نوعی مزیت محسوب می‌شود.
  • بلوتوث در تلفن‌های همراه هوشمند استفاده می‌شود و فعالیت‌های ارتباطی را به مراتب ساده‌تر می‌کند.

نحوه‌ی کار فناوری بلوتوث

بلوتوث، به عنوان یک شبکه‌ی شخصی در نظر گرفته می‌شود و ۲ الی ۸ دستگاه را می‌تواند به هم متصل کند که در حالت کلی، یکی از این دستگاه‌ها به عنوان دستگاه مرکزی در نظر گرفته می‌شود و ۷ دستگاه بعدی هم، دستگاه‌های متصل نامیده می‌شوند.

به عبارت دیگر، یک دستگاه میانی و مرکزی وجود دارد که داده‌ها را در اختیار ۷ دستگاه متصل قرار می‌دهد. این دستگاه مرکزی است که وظیفه‌ی کنترل ارتباطات در این شبکه را بر عهده دارد. سایر دستگاه‌های متصل هم بایستی به دستگاه مرکزی پاسخ دهند. دستگاه‌های متصل، باید زمان‌بندی دریافت و ارسال داده را با زمان‌بندی دریافت و ارسال دستگاه مرکزی همگام و یکسان بکنند.

انواع نسخه های بلوتوث

بلوتوث هم مانند سایر تکنولوژی‌ها به مرور زمان بهبود یافته است. با گذر زمان، نسخه‌های جدیدتری از بلوتوث ارائه و قابل استفاده شده است. تعیین انواع نسخه های بلوتوث بر عهده‌ی SIG Bluetooth یا Special Interest Group Bluetooth است. در واقع این گروه است که استاندارد‌های بلوتوث را ارائه می‌دهد و اجازه‌ی استفاده از آن‌ها را برای شرکت‌های سازنده‌ی لوازم الکترونیکی صادر می‌کند. تعدادی از شرکت‌های مشهور از قبیل اینتل، نوکیا، آی بی ام و اپل جزو این گروه هستند.

 همان طور که اشاره کردیم، انواع نسخه های بلوتوث موجود هستند. نسخه‌ی ابتدایی بلوتوث، نسخه‌ی ۱ بود و آخرین و جدیدترین نسخه‌ی آن هم، نسخه‌ی ۵ است. در نسخه‌ی ۱ الی ۱/۰۸ بلوتوث، وجود دستگاه سخت افزاری بلوتوث وآدرس آن الزامی بود. پس از آن، بلوتوث نسخه‌ی ۱/۱ ارائه شد که از استاندارد IEEE 802.15.1-2002 استفاده می‌کرد.

با به روی کار آمدن نسخه‌ی ۱/۲ بلوتوث، ارتباطات سریع‌تر شد. بهبودی که در نسخه‌ی ۲ بلوتوث رخ داد، افزایش نرخ انتقال داده بود. امنیت بیشتر و بهتر حین اتصال دو دستگاه توسط بلوتوث به هم، در نسخه‌ی ۲/۱ فراهم گردید. در نسخه‌ی ۳ این تکنولوژی، انتقال داده‌ی پر سرعت بر روی کار آمد. صرفه جویی در انرژی و مصرف کم انرژی هم در نسخه‌ی ۴ بلوتوث عملی شد و در تلفن همراه iPhone 4s استفاده شد.

پس از همه‌ی این استاندارد‌های بلوتوث، نوبت به بلوتوث نسخه‌ی ۵ می‌رسد تا خودنمایی کند. نسخه‌ی ۵ بلوتوث، به انرژی کمی برای برقراری ارتباط نیاز دارد. این ویژگی در حین استفاده از هدست‌های بلوتوثی بیشتر قابل فهم است. چرا که می‌توانید به مدت طولانی‌تری بدون نیاز به شارژ هدست، از موسیقی بهره‌مند شوید. صدای دوگانه یا Dual Audio در این نسخه از بلوتوث قابل استفاده است.

به عبارت ساده‌تر، با استفاده از این ویژگی بلوتوث ۵، می‌توانید پخش موسیقی را از دو دستگاه به طور همزمان ادامه دهید. به طور مثال، دو هدفون بلوتوثی به تلفن همراه دارای بلوتوث نسخه‌ی ۵ متصل می شوند و توانایی پخش موسیقی از هر دوی آن‌ها به طور همزمان ممکن می‌شود.

پشتیبانی از فاصله‌ی بیشتر در این نسخه‌ی بلوتوث ارائه شد و کاربران توانستند به نسبت بلوتوث‌های قدیمی، در فاصله‌های طولانی‌تری از اتصالات بلوتوثی لذت ببرند. سرعت انتقال داده نیز در این نسخه از بلوتوث، به ۲ مگابیت بر ثانیه افزایش یافت. لازم به ذکر است که این مقدار در نسخه‌ی ۳ از بلوتوث، ۳ مگابیت بر ثانیه بود. از جمله تلفن‌های همراه استفاده کننده از نسخه‌ی ۵ بلوتوث، می‌توان به Samsung Galaxy S8 و Apple iPhone 8 اشاره کرد.

نسخه‌ بلوتوث کلاسیک، هوشمند و آماده‌ی هوشمند

بلوتوث مورد استفاده در تلفن‌های همراه یا لپ‌تاپ‌ها به عنوان نسخه‌ی کلاسیک بلوتوث در نظر گرفته می‌شود. این استاندراد در واقع توانایی انتقال داده تا فاصله‌ی ۱۰۰ متر را دارد. اما پس از مدتی و در سال ۲۰۱۱، گروه SIG متوجه نیاز‌های بیشتری در حوزه‌ی بلوتوث شدند و نسخه‌ی بلوتوث هوشمند را معرفی کردند.

نسخه‌ی هوشمند بلوتوث یا Bluetooth Smart برای کارایی‌های بهتر در حوزه‌ی اینترنت اشیا مورد استفاده قرار می‌گیرد. ویژگی اصلی این تکنولوژی به نسبت بلوتوث کلاسیک، پشتیبانی از فاصله‌ی ۳۰ متر است (که به نسبت بلوتوث کلاسیک کمتر شده است)؛ ولی انرژی بسیار کمتری به نسبت بلوتوث کلاسیک مصرف می‌کند.

برای اطمینان از سازگاری دستگاه‌های استفاده کننده از بلوتوث کلاسیک و دستگاه‌های استفاده کننده از بلوتوث هوشمند، بلوتوث آماده‌ی هوشمند معرفی شد. به طور مثال، اغلب دستگاه‌های بلوتوثی، از هر دو نوع بلوتوث استفاده کرده و به نیاز‌های جامعه پاسخ می‌دهند.

برای درک بهتر این موضوع، بهتر است مثالی در این زمینه بزنیم. تلفن‌های همراه هوشمند هم می‌توانند با هدست‌های بلوتوثی ارتباط برقرار کنند (که از نوع کلاسیک بلوتوث استفاده می‌کنند) و هم می‌توانند به دستگاه‌های مرتبط با اینترنت اشیا مثل کنترلر‌ تلویزیون یا کنترلر کولر متصل شوند (که از نوع هوشمند بلوتوث استفاده می‌کنند).

انواع مختلف فناوری بلوتوث

فناوری بلوتوث، دارای انواع مختلفی است که در زیر به آن‌ها اشاره می‌کنیم:

  • هدست‌های بلوتوثی
  • هدست‌های استریو
  • هدست‌های بلوتوثی داخل ماشین
  • پرینتر‌های استفاده کننده از بلوتوث
  • وب‌کم های استفاده کننده از بلوتوث
  • کیبوردهای بلوتوثی
  • دستگاه‌های GPS بلوتوثی
  • ماوس‌های دارای بلوتوث

این تکنولوژی دارای کاربردهای فراوانی است و با استفاده از آن می‌توان زندگی راحت‌تری داشت.

۲ دیدگاه


نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

قاسم میرمرسلی
۶ دی ۱۴۰۰ در ۰۸:۳۱

سلام
مطلب گویا مختصر و مفید بود.
اطلاعات خوبی گرفتم

با سلام
صفحه کلید و موش من با لپ تاپ من کار می کند اما با تلویزیون سامسونگ سری 7 کار نمی کند آیا راه حلی وجود دارد.
با تشکر

مطالب بیشتر

راهنمای خرید هولدر موبایل برای ماشین در تمامی رده‌های قیمتی (دی 1401)

"از هر چهار تصادف رانندگی یکی از آن‌ها به دلیل استفاده از گوشی هوشمند توسط راننده است." این...

پویا علیمی time-alt ۳۰ آذر ۱۴۰۱

چگونه تنظیمات VPN را از آیفون خود حذف کنیم؟

درحالی که سرویس های VPN راهکارهای راحتی را برای تنظیم کردن پروفایل بر روی آیفون ارائه می کنند،...

سارا صباح پور time-alt ۱ آبان ۱۴۰۱

بهترین گوشی ها با عمر بالای باتری و شارژدهی طولانی – دی ۱۴۰۱

گوشی‌های هوشمند هم مثل دیگر دستگاه‌های الکترونیکی قابل حمل از باتری نیروی خود را دریافت...

محمد ملکان time-alt ۵ مهر ۱۴۰۱

راهنمای خرید اسپیکر ارزان قیمت تا ۱ میلیون تومان (دی 1401)

از گذشته گوش دادن به موسیقی یکی از کارهای مورد علاقه انسان‌ها بوده که برای پر کردن اوقات فراغت...

محمد ملکان time-alt ۲۶ مرداد ۱۴۰۱

بهترین گوشی های اقتصادی تا ۵ میلیون تومان (دی ۱۴۰۱)

بهترین گوشی های اقتصادی بازار تا ۵ میلیون تومان از شرکت‌های نوکیا، سامسونگ و شیائومی در این...

پویا علیمی time-alt ۲۲ مرداد ۱۴۰۱

نقد و بررسی ویدیویی مچ بند سلامتی شیائومی Smart Band 7

 سری می‌بند به دلیل ارائه امکانات بی‌شمار در کنار قیمتی مناسب طرفداران بسیاری در سراسر جهان و...

ثنا جهاندار time-alt ۲۰ مرداد ۱۴۰۱

راهنمای خرید بهترین هدفون و هندزفری‌ بازار در تمام رده‌های قیمتی

در این مقاله سعی کردیم تا بهترین هدفون و هندزفری‌ها را در بازی قیمتی 100 هزار تومان تا 10...

محمد ملکان time-alt ۱۸ مرداد ۱۴۰۱

راهنمای خرید بهترین گوشی میان رده از ۵ تا ۱۰ میلیون (دی ۱۴۰۱)

میانرده های جدید شهریور ۱۴۰۱ (بهترین گوشی های ۵ تا ۱۰ میلیون) در این مطلب معرفی شده‌اند و نقاط...

محمد ملکان time-alt ۱۱ مرداد ۱۴۰۱

مقایسه دوربین سامسونگ گلکسی S21 اولترا، آیفون 13 پرومکس و P50 هواوی

کیفیت دوربین یکی از ویژگی‌های مهم گوشی‌های هوشمند است و برای بعضی‌ها مهمترین معیار برای خرید...

پویا علیمی time-alt ۸ مرداد ۱۴۰۱

معرفی بهترین گوشی‌های شیائومی به ترتیب قیمت (دی ۱۴۰۱)

در بازار امروز گوشی های هوشمند یکی از ارکان اساسی خرید کاربران ارزش خرید محصولات است و در این...

محمد ملکان time-alt ۱ مرداد ۱۴۰۱