
تمام آنچه که از چیپست Whitechapel، تراشه اختصاصی گوگل میدانیم
هفته گذشته گوگل اعلام کرد که، دوگوشی با تراشه اختصاصی خود در پاییز رونمایی خواهد کرد. اسم این تراشه اختصاصی WhiteChapel GS101 خواهد بود، که قرار است در سری پیکسل 6 استفاده شود. در این مطلب قصد داریم تمام آنچه که از این تراشه میدانیم را با شما به اشتراک بگذاریم.
طبق گزارشهای سال گذشته، نامرمز “Whitechapel”، تلاش گوگل برای ساخت تراشه اختصاصی خود تفسیر شده بود. سپس در هفته گذشته مشخص شد که گوگل از این تراشه، قرار است در گوشی جدید خود، Pixel 6 استفاده کند. سری آغازین این تراشه نیز GS101 خواهد بود.
طراحی Whitechapel با همکاری سامسونگ
در اولین قدم، گوگل برای ساخت چیپست اختصاصیاش، از شرکت سامسونگ بهره خواهد برد. سیستم ادغام با مقیاس بزرگ سامسونگ، در ساخت و طراحی این چیپست به کار میرود. این سیستم در واقع مسئول ساخت تراشههای اگزینوس بوده است. نحوه عملکرد آن به گونهای است که هزاران ترانزیستور را در یک تراشه ادغام میکند. طبق این شواهد، میتوان گفت که تراشه Whitechapel گوگل و اگزینوس سامسونگ در ابتدای کار، شباهتهای زیادی خواهند داشت.
طراحی پردازنده
طبق شایعات این تراشه هشت هستهای است. ساختار درونی آن سهدستهای و به صورت دو هسته Cortex-A78، دو هسته Cortex-A76 و چهار هستهی Cortex-A55 خواهد بود. اما از آنجایی که اگزینوس و GS101 یکسان خواهند بود، ما تراشه مشابهی با این ساختار در بین اگزینوسها، پیدا نکردیم.
بیشتر بخوانید: نگاهی به تنظیمات گوشیهای سامسونگ
اخیرا اکثر تراشه گوشیهای هوشمند، ساختاری دودستهای داشتهاند. ساختاری به صورت، دستهی هستههای قوی در کنار دستهی هستههای ضعیف. یکی از اهداف این ساختار، ذخیره انرژی است. به اینصورت که وظایف سبکتر به هستههای ضعیفتر که مصرف انرژی کمتری دارند سپرده میشود. که نهایتا منجر به طول عمر بیشتر باتری میشود.

با عرضه تراشههای اگزینوس 2100 و اسنپدراگون 888 ساختار سهدستهای هستهها به یک استاندارد تبدیل شد. هردوی این تراشههای پرچمدار، از یک تکهستهی Cortex-X1 در سومین دستهی هستههای خود استفاده میکنند. این تک هسته به منظور ارائه عملکرد بهتر برای نرمافزارهایی است، که برای پردازش چند هستهای بهینه نشدهاند. با تمام اینها ما انتظار عملکرد بالاتر از میانردههای معمولی را از تراشه GS101 خواهیم داشت. البته این انتظار با توجه به نسل قبلی گوشیهای گوگل، یعنی پیکسل 5، که از تراشه اسنپدراگون 765 استفاده میکرد، شکل گرفته است.
بخش گرافیک
در بخش گرافیکی Whitechapel GS101، با توجه به مستندات دریافتی، قرار است از ساختار “Valhall” آرم استفاده کند. تا بدینجا تراشههایی که از این ساختار در واحد پردازشی گرافیک خود استفاده کردهاند، پرچمداران Mali-G78 و Mali-G77 هستند. البته میانرده جدید Mali-G68 را نیز باید به آنها اضافه کرد.
بیشتر بخوانید: نحوه تشخیص اصل یا تقلبی بودن شارژر MagSafe اپل
این جابهجایی بین تراشهها در گوشی جدید شرکت گوگل، تغییر قابل ملاحظهای به نظر میرسد. معمولا گوشیهای آمریکایی، از جمله خود پیکسل، از تراشههای ساخت شرکت کوالکام استفاده میکنند. زیرا که بهترین عملکرد پردازشی و گرافیکی ازآن تراشههای ساخت این شرکت بود.
اگرچه دیگر به مانند گذشته، برتری مطلق با Snapdragon و Adreno نیست. گفتنی است که، مقایسه پرچمدارهای اگزینوس و اسنپدراگون روی دو نسخه متفاوت از گوشی گلکسی S21 Ultra، روی این مدعا صحه گذاشته است و میتوان گفت، دیگر هیچکدام، برتری خاصی نسبت به یکدیگر ندارند.
هوش مصنوعی و بخش امنیتی
درسالهای اخیر، گوگل، داخل گوشیهای ساخت خودش سختافزار مخصوص و اضافهای قرار داده است. حالا با پروژه جدید Whitechapel، امکان جاگذاری سختافزارهای مورد نیاز خود، داخل تراشه GS101، بیشتر از گذشته شده است. این سختافزارهای اضافی به منظور بهبود عملکرد، امنیت بیشتر و استفاده بهینه انرژی هستند.
گوگل به همراه سری پیکسل 2، “هسته دیداری پیکسل” را نیز معرفی کرد. این هسته که یک پردازنده سیگنال نوری است، با همکاری شرکت اینتل ساخته شده بود. به زبان ساده، این هسته زمان پردازش عکس، بعد از زدن دکمه شاتر را کاهش میداد. یعنی میتوانست، بهبودهای نرمافزاری پیکسل را روی عکس، سریعتر انجام دهد.

در گوشی پیکسل 4، این تراشه جای خود را به “هسته عصبی پیکسل” داده است. این تغییر یک ارتقا محسوب میشود که میدان عملکردی این هسته را نیز گستردهتر کرده است. در واقع این عمل با TPU یا واحد پردازشی تنسور انجام میشود. بهزبان سادهتر، منظور از Tensor که در اینجا به TensorFlow مربوط میشود، مجموعه یادگیری زبان ماشینیِ متنبازِ گوگل است که توسط شبکههای عصبی انجام میشود. این واحد پردازشی عصبی مانند یک کتابخانه عمل میکند، که امروزه نرمافزار گوگل را قادر به انجام بسیاری از کارها ساخته است.
تراشه امنیتی در Whitechapel GS101
شایعات پیرامون Whitechapel در سال گذشته، گمانهزنیهایی را پیرامون بازگشت “هسته پردازشی سیگنال نوری” و “واحد پردازشی عصبی” را به پیکسل 6 مطرح کرده بودند. لازم به ذکر است که هیچکدام از آنها در گوشی پیکسل 5 به صورت سختافزار جدا حضور نداشتند و بر روی تراشه اصلی ادغام شده بودند.
تراشهی دیگری که معمولا روی گوشیهای پیکسل میتوان یافت، چیپست امنیتی تایتان-M نام دارد، که اولین بار به همراه پیکسل 3 عرضه شد. به گفته گوگل، این تراشه از اجرا شدن نسخه غیراَمن اندروید روی گوشی جلوگیری میکند. همچنین میتواند از دادههای شما هنگامی که گوشی شما قفل است محافظت میکند و همینطور بسیاری کارهای دیگر.
بیشتر بخوانید: تفاوت ظرفیت اسمی با ظرفیت واقعی پاوربانک

بر اساس گزارشهای اخیر، تراشه GS101 یک چیپست امنیتی نیز با نام “Dauntless” به همراه خواهد داشت. چیزی که میتوان از منبع کدهای کرومیوم بدان پی برد، Dauntless یک تراشه امنیتی است که هم با دستگاههای اندرویدی و هم با دستگاههای Chrome OS سازگاری دارد. این تراشه امنیتی، نسل جدید تراشهای با نام “Haven” است، که به عنوان چیپست امنیتی گوگل شناخته میشد. همچنین ممکن است این تراشه، نسل جدید تایتان-M نیز به حساب آید، اما به صورت سختافزار جدا نخواهد بود و روی تراشه GS101 ادغام میشود.
مودم
سوالی که بسیاری ازمردم دارند، این است که، چه نوع مودمی داخل این تراشه استفاده خواهد شد. مودم، سختافزاری است که وظیفه اتصال گوشیهوشمند شما را به شبکه مخابراتی بیسیم برعهده دارد. مثلا بدون یک مودم با قابلیت 5G، گوشی شما نمیتواند به شبکه 5G متصل شود.
بیشتر بخوانید: معرفی بهترین گوشی های 5G: به آینده سلام کنید
جالب است بدانید که، مودم جدای از اجزای تشکیل دهنده تراشه اصلی گوشی هوشمند، میباشد. بهترین مثال برای این موضوع، تراشه اسنپدراگون 865 است. این تراشه که سال گذشته عرضه شده بود، مودم ادغام شده 5G، روی تراشه اصلی نداشت. به همین خاطر، جای سوال بود که پیکسل بعدی قابلیت اتصال 5G را میتواند به همراه داشته باشد.
گزارشهای تایید شده اخیر توسط 9to5Google، به این موضوع اشاره دارد که پیکسل 6 از همان نوع مودم به کار رفته در اگزینوس سامسونگ، موسوم به Shannon استفاده خواهد کرد. اگرچه فعلاً نمی توان اطمینان داشت که این وضعیت فقط برای بازارهای خارج از ایالات متحده وجود خواهد داشت.
منبع: 9to5Google
۰ دیدگاه