معرفی انواع همزن
همزن از ابزار پرکاربرد در آشپزخانه است. اگر به شیرینیپزی و آشپزی علاقه داشته باشید، حتماً تا به حال از این وسیله استفاده کردهاید. این وسیلهی پرکاربرد که از سال 1915 میلادی به نانواییها و سپس خانهها راه پیدا کرده، انواع مختلفی دارد. در این مقاله انواع مختلف همزن را از جهات گوناگون مانند سایز، نوع، کارایی و سرعت با یکدیگر مقایسه کردهایم. بعد از خواندن این مطلب، میتوانید همزن مورد نظر خود را انتخاب و تهیه کنید. پس اگر شما هم قصد خرید یک همزن مناسب را دارید، جای درستی هستید!
تفاوت از نظر کارایی
همزنها با توجه به نوع کاراییشان، به چهار دستهی عمده تقسیم میشوند:
۱) همزنهای برقی ایستاده
همزنهای برقی ایستاده به دلیل ظاهر خاصی که دارند، به راحتی قابل تشخیصاند. معمولاً این نوع از همزنها، به همراه کاسهای مخصوص برای مخلوط کردن مواد به فروش میرسند. با قرار دادن ظرف در جای مخصوص آن و به کار انداختن دستگاه، مادهی موردنظر شما مخلوط شده و آمادهی استفاده خواهد بود. همزنهای ایستاده، نیازی به کنترل دستی ندارند و بیشتر به درد کسانی میخورند که زمان زیادی را در آشپرخانه سپری میکنند. بنابراین اگر حرفهی شما آشپزی است و یا دائماً در حال پخت نان و شیرینی هستید، این دستگاه میتواند کمک بزرگی به شما بکند.
از ویژگیهای قابل توجه این دستگاه، مخلوط کردن یکنواخت مواد است. هنگامی که از همزنهای دستی استفاده میکنید، احتمال اینکه مواد به شکل کامل و یکدست مخلوط نشوند زیاد است. شاید وقتی دارید برای خودتان شیرینی خانگی میپزید، این موضوع زیاد مهم نباشد، اما اگر آشپزی حرفهی اصلی شماست یا میخواهید برای یک جمع بزرگ آشپزی کنید، جزئیات نیز اهمیت دارند.
همزنهای برقی ایستاده، از انواع دیگر همزنهای خانگی جاگیرتر و سنگینترند. قیمت این نوع از همزنها نیز معمولاً کمی از نمونههای دیگر بالاتر است، اما در عوض عمر آنها بیشتر است.
۲) همزنهای برقی دستی
رایجترین نوع همزنهای خانگی، همزنهای برقی دستی هستند. اندازهی این همزنها از همزنهای ایستاده کوچکتر، و قدرت آنها نیز کمتر است. این نوع از همزن، بهترین نوع برای استفادهی خانگی است. وزن این دستگاه به مراتب کمتر از نوع ایستاده است و میتوانید آن را به راحتی به هرجا که میخواهید حمل کنید. مانند نوع ایستاده، همزنهای برقی دستی نیز قابلیت تعویض پره برای مخلوط کردن مواد متفاوت را دارند. فقط کافی است برای اطمینان از مخلوط شدن تمام مواد داخل کاسه، همزن را به خوبی در داخل آن بچرخانید. بدین ترتیب، ترکیبی همگن و یکنواخت خواهید داشت.
با اینکه این همزنها برای استفادهی خانگی عالی هستند، اما مشکلاتی نیز دارند. برخلاف همزنهای ایستاده، قدرت همزنهای دستی خیلی بالا نیست. همزنهای ایستاده تقریباً هر چیزی را میتوانند مخلوط کنند، اما نوع دستی همزنها، ممکن است هنگام همزدن ترکیبات سفتتر، از کار بایستد یا در مواردی حتی بشکند. بنابراین بهتر است حواستان به قدرت همزن و ترکیباتی که داخل کاسه ریختهاید باشد. همچنین، هنگام استفاده از این نوع همزن، امکان پاشیدن مواد به بیرون از ظرف بیشتر است. البته انواعی از این همزنها، با یک نوع گارد برای جلوگیری از پخش شدن مواد به بازار عرضه میشوند.
همزنهای برقی دستی، با قیمتی مناسبتر از نوع ایستاده به فروش میرسند و وزن آنها نیز بسیار کمتر است.
۳) همزنهای دستی
این نوع از همزنها قدیمیتر هستند و امروزه کمتر تولید و استفاده میشوند. البته هنوز هم عدهای هستند که دوست دارند سریع و بدون احتیاج به برق، مواد خود را مخلوط کنند. معمولاً بدنهی این نوع از همزنها بسیار محکم است. همچنین از تیغههای بادوامی برای لهکردن و مخلوط کردن مواد در آنها استفاده میشود.
این نوع از همزنها مناسب کسانی است که اهل سفر و کمپ زدن هستند. در طبیعت، همیشه نمیتوان جایی را پیدا کرد که برق داشته باشد. به همین دلیل میتوانید یک همزن دستی سبک، ارزان و محکم تهیه کنید، تا در دل طبیعت نیز بتوانید خوراکیهای خود را مخلوط کنید.
۴) همزنهای برقی دستی-ایستاده
همانطور که بالاتر اشاره کردم، همزنهای ایستاده قدرتمند و سنگین هستند و همزنهای دستی، سبک و کمقدرتتر. اما نوعی از همزن نیز وجود دارد که بهترینهای هر دو نوع را به شما هدیه میکند! در همزنهای دستی-ایستاده، میتوانید خود همزن را از بدنه جدا کنید. یعنی در مواقعی که کارتان زیاد است، میتوانید از حالت ایستاده استفاده کنید و در مواقعی که نیاز دارید خودتان با تسلط بیشتر مواد موردنظرتان را مخلوط کنید، از حالت دستی.
مانند انواع دیگر همزن، این نوع هم مشکلاتی دارد. سبک بودن همزن برای استفادهی دستی، یک اصل مهم در همزنهای دستی است. اما این خاصیت باعث کاهش قدرت همزن میشود. بنابراین ممکن است هنگام استفادهی ایستاده از این همزنها، دستگاه قدرت کافی را ارائه ندهد. اما در کل، این همزن میتواند گزینهای خوب برای کسانی باشد که به کاراییهای هر دو نوع از همزن احتیاج دارند.
تفاوت از نظر امکانات
همزنها، با امکانات مختلفی به بازار عرضه میشوند. آشنایی با این امکانات باعث میشود هنگام خرید، انتخاب دقیقتری داشته باشیم. از جمله امکانات مختلف همزنها، میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
۱) سرِ خم شونده
گاهی اوقات پیش میآید که بخواهید یک ماده را بعداً به ترکیب موردنظر اضافه کنید. اگر سرِ همزن ایستادهی شما قابلیت خم شدن نداشته باشد، ممکن است این کار کمی سخت شود. سرِ خمشونده کمک میکند تا مواد را سریعتر و تمیزتر به ترکیب خود اضافه کنید.
۲) کاسهی دستهدار
همزنهای ایستاده با یک کاسهی مخصوص به فروش میرسند. برخی از این کاسهها دستهدار هستند و حمل آنها راحتتر است. گاهی اوقات ممکن است بخواهید حجم زیادی از مواد را با هم ترکیب کنید و وزن نهایی ترکیب شما زیاد شود. دستههای کاسه کمک میکنند تا راحتتر آن را حمل کنید.
۳) نگهدارندهی مخصوص
برای اینکه کاسهی همزن ایستاده، هنگام اضافه کردن مواد از جایش تکان نخورد، برخی از این همزنها با یک نگهدارندهی مخصوص عرضه میشوند. وظیفهی این نگهدارنده، جلوگیری از افتادن کاسه در هنگام اضافه کردن مواد است. داشتن این قطعه، خیال شما را از بابت نریختن محتویات کاسه راحت میکند.
۴) شروع آرام (Soft Start)
برخی از همزنها قابلیت این را دارند که با سرعت کمتر شروع به همزدن کنند. این سرعت رفتهرفته بالا میرود و مواد شما را به شکل همگن مخلوط میکند. قابلیت Soft Start از پخش شدن مواد داخل کاسه در ابتدای کار جلوگیری میکند و خاصیتی بسیار کاربردی است.
۵) قطعات قابل شستشو با ماشین ظرفشویی
شستن تکتک قطعات همزن کاری خستهکننده است و ممکن است لذت پروسهی پختوپز را از بین ببرد. برخی از همزنها، قطعاتی دارند که میتوانید آنها را به راحتی در ماشین ظرفشویی قرار دهید و بدون ترس از خراب شدن این قطعات، آنها را به کمک ماشین ظرفشویی بشویید.
تفاوت از نظر سرعت
معمولاً همزنها با سه نوع درجهی سرعت به بازار عرضه میشوند:
۱) دوازده درجهای
همزنهای ایستادهی حرفهای معمولاً 12 درجهی سرعت دارند. این یعنی بسته به نوع موادتان، میتوانید با دوازده سرعت مختلف آن را ترکیب کنید. همزنهای دوازده درجهای بیشتر به کار کسانی میآید که آشپزی و شیرینیپزی حرفهی آنهاست. با دوازده درجهی مختلف، تقریباً هر ترکیبی را میتوانید به اندازهی دلخواه هم بزنید.
۲) شش درجهای
گرچه همزنهای شش درجهای نمیتوانند همهی ترکیبهای موجود را هم بزنند، اما برای ترکیب اکثر مواد همین شش درجه کافی است. بسیاری از همزنهای دستی و حتی همزنهای ایستادهی خانگی، شش درجه سرعت دارند.
۳) سه درجهای
اگر همزن را بیشتر برای درست کردن کیک خانگی و مواد غذایی نرمتر میخواهید، از همزنهای سه درجهای نیز میتوانید استفاده کنید. واقعیت این است که برای مصارف عادی، سه درجه نیز کافی است. بنابراین اگر به یک همزن قدرتمند احتیاجی ندارید، همزن سه درجهای نیز پاسخگوی نیازهای روزمرهی شما خواهد بود.
تفاوت از نظر سایز
همزنها از نظر سایز نیز انواع مختلف دارند:
۱) سایز کوچک (کوچکتر از 4.5 کوارت)
اگر همزنی مناسب برای استفادههای خانگی میخواهید، میتوانید یک همزن با سایز کوچک تهیه کنید. این همزنها وزن و ابعاد کوچکتری دارند و جای کمتری را اشغال میکنند. کاسهی مخصوص این همزنها نیز کوچکتر و برای ترکیب حجم کم و یا متوسطی از مواد کافی است.
۲) سایز بزرگ (بین 5 تا 7 کوارت)
اگر خانوادهای پرجمعیت دارید و یا میخواهید حجم کاسهی همزن برایتان محدودیتی ایجاد نکند، همزنهای سایز بزرگ انتخابی مناسب برای شما به حساب میآیند. کاسههای بزرگتر این همزنها، امکان ترکیب مواد بیشتری را به شما میدهد. همچنین معمولاً همزنهای سایز بزرگتر، از قدرت بیشتری نیز برخوردارند. طبیعتاً با بزرگتر شدن سایز همزن قیمت آن نیز بالا میرود. بنابراین اگر در حجم زیاد آشپری نمیکنید واقعاً دلیلی ندارد هزینهای بیشتر برای همزنهای سایز بزرگتر پرداخت کنید.
تفاوت از نظر جنس کاسه
کاسهی همزنها عمدتاً در دو جنس مختلف به بازار عرضه میشوند:
۱) کاسههای فلزی
کاسههای فلزی، با آلیاژی از فولاد ضدزنگ ساخته میشوند. مقاومت این کاسهها در مقابل ضربه، سرما و گرما بسیار بالاست و به راحتی آسیب نمیبینند. کاسههای فلزی امتحان خود را بارها پس دادهاند و میان کاربران بسیار محبوب هستند. اگر یک کاسهی محکم میخواهید که نگران شکستن و ترک برداشتن آن نباشید، میتوانید همزنی با کاسهی فلزی تهیه کنید.
۲) کاسههای شیشهای
ممکن است کاسههای فلزی به دلیل مقاومتشان محبوبتر باشند، اما حتماً دلیلی وجود دارد که کاسههای شیشهای هنوز در بازار هستند و با کاسههای فلزی رقابت میکنند. خوبیِ کاسههای شیشهای این است که میتوانید در حین کار، محتویات داخل آن را ببینید. بعضی وقتها رنگ یا غلظت ترکیب میتواند شما را از اشتباهی ناخواسته مطلع کند.
اشکال کاسههای شیشهای در شکننده بودن آنهاست. البته این کاسهها بسیار محکم هستند و امکان شکستن آنها خیلی بالا نیست. اما در مقایسه با کاسههای فلزی به مراتب مقاومت کمتری دربرابر ضربه و دماهای بالا و پایین از خود نشان میدهند.
تفاوت از نظر نوع پرهها
برای همزدن ترکیبات مختلف، از پرههای گوناگون استفاده میشود. تعدادی از پرههای رایج عبارتاند از:
۱) پرهی مخصوص خمیر
اگر قصد دارید با همزن خود خمیر نان درست کنید، داشتن این پره ضروری است. پرهی مخصوص خمیر نان، باعث میشود هنگام همزدن خمیر، رشتههای گلوتن نشکنند. این موضوع باعث میشود تا نان پختهشده از این خمیر، ساختاری یکنواخت و طعمی مطبوع داشته باشد. اکثر همزنهای ایستاده این پره را دارند، اما برخی از همزنهای برقی دستی نیز با این پره به فروش میرسند. فقط بهتر است قبل از خرید، از قدرت موتور همزن دستی خود اطمینان حاصل کنید. چراکه درست کردن خمیر نان از کارهایی است که به قدرت موتور نسبتاً بالایی احتیاج دارد.
۲) پرهی تخت
پرهی تخت برای همزدن مایهی کیک، کوکی و فراستینگها مناسب است. این پره به خوبی میتواند مایهی مورد شما را به شکل همگن مخلوط کند. پرهی تخت همچنین به خوبی ترکیبات چسبیده به دیوارهی کاسه را پاک کرده و به داخل کاسه برمیگرداند. مخلوطهایی که با پرهی تخت همزده میشوند، بسیار همگن و یکنواخت از آب درمیآیند. بنابراین اگر قصد دارید با همزن خود خمیر کیک درست کنید، داشتن این پره الزامی است.
۳) پرهی ویسک
این پرهی مفتولی برای همزدن مواد بسیار نرم و شل ساخته شده است. اگر میخواهید برای دسر و یا کیک خود، کِرِم مخصوص درست کنید و یا تخممرغ هم بزنید، باید از این پره استفاده کنید. پرههای ویسک معمولاً مفتولی هستند و در سایزها و شکلهای مختلف تولید میشوند. معمولاً همهی همزنهای ایستاده و دستی، این نوع از پره را داخل بستهبندی خود دارند.
رویهمرفته، همزنها بسیار متنوع هستند. با دانستن این اطلاعات میتوانید یک همزن متناسب با نیازهای خود تهیه کنید.
منبع: Homestratosphere
۰ دیدگاه