اسکوتر چیست؟

هر آن‌چه که باید راجع به اسکوترها بدانید

پیشرفت تکنولوژی روندی است که به ویژه در قرن اخیر به شدت به پیش می‌تازد و همه ابعاد زندگی بشر را در بر گرفته است. این‌که بخش عمده‌ای از معاشرت‌های ما از طریق وب و شبکه‌های مجازی صورت می‌گیرد، آمد و شدهای‌مان را با تکیه بر وسایل نقلیه تکنولوژیک انجام می‌دهیم، بدون تلویزیون یا مهم‌تر از آن گوشی‌های تلفن همراه‌مان احساس می‌کنیم کامل نیستیم، همه حاکی از آن است که :

فناوری، ما و سبک زندگی‌مان را تحت‌الشعاع قرار داده است.

این فناوری و دستاوردهای خارق‌العاده آن، حتی روی سرگرمی‌های فرزندان ما نیز تاثیر خود را گذاشته است. یکی از عجیب‌ترین صحنه‌هایی که در مواجهه با کودکان کم‌ سن ‌و سال می‌بینیم این است که به خوبی نحوه کار با گوشی‌های تلفن همراه هوشمند را بلد هستند! بازی‌های آنلاین و پیچیده رایانه‌ای نیز یکی از بازتاب‌های نفوذ فناوری در خانه‌های ماست. از طرف دیگر، اسباب‌بازی‌های کودکان هم در سایه فناوری دست‌خوش تحول شده و بچه‌های امروز، به اسباب‌بازی‌های ساده و خشک زمان ما قانع نیستند!!

ربات‌های عجیب‌وغریب، ماشین‌های الکتریکی و کنترل‌دار، عروسک‌هایی که گویی جان دارند و اسکوترها. بر همین اساس، موضوع این مقاله را به معرفی کامل یکی از این دستاوردهای دلنشین فناوری اختصاص داده‌ایم. اسکوتر چیست؟ چه کاربردی دارد و به هنگام خرید اسکوتر چه مواردی را باید رعایت کرد؟

اسکوتر چیست؟

اسکوتر در معنای عامیانه آن عبارت است از یک دستگاه حمل و نقل تک نفره که می‌تواند با باتری یا شارژ برق کار کند. بر همین اساس، اسکوترها را به نوعی ناقل شخصی نیز معرفی می‌کنند. با وجود این‌که مهم‌ترین کاربری و در حقیقت وجه طراحی اسکوترها برای استفاده نوجوانان و جوانان در پارک‌ها و شهربازی‌ها بوده است، اما رواج این ابزارها در طیفی واقعا گسترده، باعث شده است تا شاهد استفاده از اسکوترها توسط بزرگ‌سالان در مسافت‌های کوتاه درون شهری نیز باشیم.

به عبارتی شاید بتوان چنین نتیجه گرفت که اسکوترها، تا حدودی توانسته‌اند نقش موتورسیکلت و دوچرخه را در شهرهای توسعه یافته ایفا کنند و طرفداران بسیاری نیز دارند. با این حال، این ابزارهای مدرن تفاوت‌های فاحشی با موتورسیکلت‌ها، دوچرخه‌ها و موپدها دارند. برای این‌که بتوانیم این تفاوت‌ها را تشریح کنیم، ابتدا باید انواع اسکوترها را شناسایی کرده و اجزا و نحوه عملکرد آن‌ها را بشناسیم.

انواع اسکوترها

صرف واژه اسکوتر (Scooter) نمی‌تواند مفهوم و نوع این ابزار را برساند. اما پیشنهاد می‌کنم در بخش محصولات وب‌سایت ما واژه اسکوتر را جستجو کنید، متوجه خواهید شد که انواع و اقسام زیادی از این دستگاه‌ها وجود دارند.

به طور کلی دو نوع اسکوتر برقی داریم:

۱) اسکوتر برقی خودتراز

این مدل، همان مدل رایجی است که احتمالا مخاطبین این مقاله نیز با شنیدن نام اسکوتر تصورش کرده‌اند. اسکوترهایی که خودتراز یا به اصطلاح انگلیسی‌اش Self-Balancing هستند. البته، از این اسکوترها تحت عنوان هاوربورد (Hover Board)، اسمارت اسکوتر (Smart Scooter) و اسمارت بالانس (Smart Balance) نیز یاد می‌شود. اسکوترهایی که همان‌طور که از نام آن‌ها نیز برمی‌آید، فاقد دسته‌ای برای کنترل هستند و راننده برای استفاده از آن‌ها، تنها کاری که باید انجام دهد این است که یاد بگیرد تعادلش را حفظ کند.

تاریخچه اسکوترهای خودتراز

تاریخچه این اسکوترها برمی‌گردد به سال ۲۰۱۳ میلادی، که شخصی به نام شین چن (Shane Chen) حق ثبت اختراع آن را در فوریه این سال به نام خود ثبت کرد. شین چن توانست با به راه انداختن یک کمپین سرمایه‌گذاری، خط تولید این اسکوترها را راه‌اندازی کند. دیری نپایید که محبوبیت روزافزون اختراع چن مرزهای بین‌المللی را نیز درنوردید و افراد مشهوری همچون جاستین بیبر، جیمی فاکس و خیلی‌های دیگر با استفاده از آن، نام و آوازه‌اش را دو چندان کردند. چندی بعد، موسسین شرکت بزرگ آمریکایی فانکی تری (PhunkeeTree) در نمایشگاه الکترونیک هنگ‌کنگ این وسیله را دیده و بلافاصله برای تولید انبوه آن وارد معامله شدند.

وجه تسمیه هاوربوردها

استفاده از لفظ هاوربورد برای وسیله‌ای که هاور یا شناور نیست، کمی گیج کننده است. شاید یکی از دلایل استفاده از این اصطلاح برای اسکوترهای برقی، استفاده از وسیله‌ای مشابه در فیلم عملی تخیلی بازگشت به آینده دو (Back to the Future Part II) باشد که در آن، مارتی مک‌فلای از وسیله‌ای با این عنوان برای سفر از سال 1985 به 2015 استفاده می‌کند. با این حال، تعریف اسکوتر برقی خودتراز درست‌تر و علمی‌تر به نظر می‌رسد.

ساختار اسکوترهای برقی خودتراز و نحوه عملکرد آن‌ها

05.jpg

اجزای تسکیل دهنده این محصول عبارتند از:

  • بدنه اسکوتر

اغلب از جنس آکرینونیتریل بوتادین استارین (Acrylonitrile butadiene styrene) یا همان پلاستیک فشرده است که بسته به سلیقه می‌تواند در انواع طرح‌ها، رنگ‌ها و اشکال تولید شود.

  • باتری و موتور

باتری‌ها اغلب از نوع لیتیومی هستند و از اتصال چندین سلول به صورت متوالی تشکیل شده‌اند. متداول‌ترین باتری مورد استفاده در اسکوترها، باتری‌های قابل تعویض 20 سلولی (10s2p cell) هستند که ولتاژ خارجی آن‌ها معادل 36 ولت است. موتور نیز در داخل چرخ‌ها قرار می‌گیرد که اغلب از نوع براش‌لس است.

  • برد الکترونیکی

برد الکترونیکی اسکوترها، در کنار باتری و موتورهایی که به آن وصل شده است، به سنسور و ژیروسکوپ نیز مجهز است. این سنسورها، که در هر دو طرف برد قرار دارند، وظیفه حفظ تعادل را بر عهده دارند. ژیروسکوپ و صفحات الکترونیکی سرعت نیز تعبیه شده‌اند تا سرعت rpm موتور را دریافت کرده و آن‌ها را برای مادربرد ارسال کنند. در صورتی که کیفیت مواد مورد استفاده در این ابزارها بالا بوده، بردها و سنسورها نیز به درستی کار گذاشته شوند، اسکوترهایی با تعادل بالا خواهیم داشت که چیزی در حدود متوسط 15 کیلومتر بر ساعت سرعت دارند.

  • چرخ‌ها

این‌که قطر چرخ‌ها چقدر باید باشد، دارای استانداردهای خودش است اما در حالت کلی، قطر اصولی برای چرخ‌های یک اسکوتر برقی خودتراز می تواند 170 میلی‌متر، 200 میلی‌متر یا 250 میلی‌متر باشد. همان‌طور که عنوان شد، داخل هر یک از این چرخ‌ها موتور کار گذاشته شده است و به کمک سنسور، می‌توان با فشار آوردن به اسکوتر آن را به سمت دلخواه هدایت کرد.

  • و سایر متعلقات

منظور از این متعلقات، تمامی آپشن‌هایی است که می‌توان در اسکوترهای برقی مدرن شاهده کرد. اسکوترهایی که مجهز به سیستم صوتی هستند تا برای شما آهنگ پخش کنند، دارای ال‌ای‌دی‌های پرقدرتی در کناره‌ها یا کف هستند که به آن‌ها زیبایی دوچندان می‌بخشد، اپلیکیشن‌های هوشمندی که قابلیت‌های اسکوتر را دو چندان می‌کنند و چندین و چند آپشن دیگر از این دست، که می‌تواند مشخص کند برنده این بازار بزرگ کدام کمپانی است.

اسکوترهای روروک

اسکوترهای روروک که به کیک اسکوتر (Kick Scooter) و یا پوش اسکوتر (Push Scooter) نیز شهرت دارند، اسکوترهایی هستند که برای هدایت‌شان، یک دسته یا همان فرمان در آن‌ها تعبیه شده است.

اسکوترهای روروک، همان طور که در عکس نیز مشاهده می‌کنید، دارای فرمان (دسته)، عرشه و چرخ هستند. در حال حاضر، متداول‌ترین اسکوترهای روروک با استفاده از آلومینیوم، تیتانیوم و فولاد ساخته می‌شوند. علیرغم این‌که متداول‌ترین اسکوترهای روروک دارای دو چرخ هستند، اما برخی از انواع آن‌ها که برای خردسالان و کودکان طراحی و ساخته می‌شوند، سه یا چهار چرخ دارند تا کودک، تعادل خود را حفظ کند.

اسکوتر روروک

اگرچه در گذشته، این اسکوترها صرفا به صورت مکانیکی ساخته می‌شدند، اما اخیرا اسکوترهای موتوری یا برقی نیز طراحی و ساخته شده‌اند که حتی در مسابقه‌ها نیز شرکت داده می‌شوند. اما نکته مهم این است که برخی افراد، این اسکوترها را با دوچرخه، موپد یا حتی موتورسیکلت اشتباه می‌گیرند!

23.jpg

تفاوت اسکوتر با دوچرخه، موتورسیلکت و موپد

بدون شک مهم‌ترین وجه تمایز اسکوترها با دوچرخه‌ها، استفاده از موتور در این ابزارها است. اسکوترها به صورت الکترونیکی کار می‌کنند و این در حالی است که دو چرخه، صرفا یک وسیله مکانیکی است که برای حرکن چرخ‌ها مجبورید مدام پدال بزنید.

دوچرخه

می‌دانید که موتورسیکلت‌ها، با بنزین کار می‌کنند و از این رو نمی‌توان آن‌ها را با این ابزارها، که به آسانی و بدون هیچ‌گونه آلودگی زیست محیطی شارژ شده و استفاده می‌شوند همگام دانست. هرچند که کاربری موتورسیکلت و اسکوتر، کاملا با هم متفاوت است. اسکوترها اساسا برای سرعت‌های پایین و برای افراد کم‌سن‌سال طراحی و ساخته شده‌اند در حالی‌که کاربران موتورسیکلت‌ها، بزرگسالانی‌اند که حتی نیاز به گواهینامه دارند تا بتوانند موتورسیکلت برانند.

از طرف دیگر، اکثریت قریب به اتفاق اسکوترها مجهز به سیستم انتقال قدرت اتوماتیک (CVT) هستند، به این مفهوم که نیاز به دنده و کلاج در آن‌ها از بین رفته است. این در حالی است که موتورسیکلت‌ها، اصولا با کلاج‌های دستی کار می‌کنند.

موتورسیکلت

اما می رسیم به دوچرخه‌های موتوری یا همان موپدها؛ این ابزارها، در حقیقت دوچرخه‌های الکترونیکی هستند که می‌توانند با قدرت موتوری با ظرفیت کمتر از ۵۰ سی‌سی حرکت کنند. علیرغم این‌که موپدها نیز مثل موتورسیکلت‌ها برای راندن نیاز به گواهینامه مخصوص موتورسیکلت دارند، اما سرعت‌شان معمولا از یک محدوده بالاتر نمی‌‌رود. متوسط سرعت این موپدها اغب 46 کیلومتر بر ساعت است. در حالت کلی، مقررات اعمالی در مورد رانندگان موپدها در ایران، درست مثل موتورسیکلت‌ها است. به عنوان مثال، شما نمی‌توانید از این وسایل در آزاد راه‌های ایران استفاده کنید.

دوچرخه های موتوری

اسکوترهای هوشمند

برخی از مدل‌های جدید اسکوتر، در کنار سایر متعلقات‌شان، مجهز به اپلیکیشن نیز هستند. به این معنی که در این اسکوترها، فناوری‌های نوینی همچون جی‌پی‌اس را نیز می‌توانیم داشته باشیم. ضمن این‌که، اسکوترهای هوشمند به قابلیت اتوبالانس نیز مجهز هستند. مزیت‌های این قبیل اسکوترها:

  • حفظ تعادل توسط اپلیکیشن و به حداقل رسیدن آسیب به راننده
  • تنظیم سطح آشنایی فرد با دستگاه (مبتدی، متوسط یا حرفه‌ای)
  • نمایشگر جهت نمایش شارژ باتری، سرعت، دما، آمپر دستگاه و غیره
  • تنظیم محدودیت سرعت
  • و صدها آپشن دیگر …
اسکوترهای هوشمند

نکاتی در مورد استفاده از اسکوترها

در صورتی که یک اسکوتر خریداری کرده‌اید یا قصد دارید بخرید، حتما هنگام خرید و سپس استفاده از آن به نکات زیر توجه داشته باشید:

  • برای حفظ تعادل دستگاه، تنها کافی است پای خود را به سمتی که می‌خواهید کمی روی اسکوتر فشار دهید. سنسورهایی که در طرفین برد الکترونیکی اسکوتر تعبیه شده‌اند، کار تغییر جهت را برای‌تان انجام می‌دهند.
  • اغلب هنگام خرید این ابزار، توصیه می‌شود که از آن در داخل خانه و به ویژه روی فرش استفاده نشود. در صورت استفاده از اسکوترها روی فرش یا چمن، فشار زیادی به موتور اسکوتر وارد شده و ضریب سوختن آن به شدت بالا می‌رود.
  • همان‌طور که عنوان شد، اغلب موتور این قبیل اسکوترها به صورت براش‌لس است که نیروی لازم برای به حرکت درآوردن چرخ‌ها را از باتری می‌گیرد. از همین رو، لازم است پس از هر بار استفاده، باتری را با استفاده از برق شهری شارژ کنید.
  • در مورد شارژ، توجه باشید، در صورتی که اسکوتر شما مجهز به سیستم قطع برق پس از تکمیل شارژ نباشد، باید مراقب باشید تا به محض شارژ شدن آن را از برق جدا کنید. قریب به 80 درصد از اسکوترهای موجود در بازار این آپشن را ندارند و در صورت عدم توجه، آسیب‌های جدی به باتری اسکوترتان وارد خواهد شد.
  • محدوده سنی تعیین شده برای استفاده از اسکوترها، 12 سال به بالا است. ضمن این‌که تا وزن 120 کیلوگرم، می‌توان از این دستگاه‌ها استفاده کرد. عدم رعایت محدوده وزنی، تعادل اسکوتر را دچار اختلال خواهد کرد.
  • توجه داشته باشید که اسکوترهای برقی، ضد ضربه ساخته نشده‌اند. از این رو، باید سعی کنید هنگام حرکت ضربه‌ای به بدنه‌ آن‌ها وارد نشود.
  • علاوه بر شرایط بدنی و سنی، برخی محدوده‌های آب ‌و هوایی نیز برای بهبود عملکرد دستگاه معرفی شده است. محدوده دمایی 15 الی 50 درجه سانتی گراد، بهترین محدوده دمایی برای استفاده از اسکوترها است. ضمن این‌که رطوبت نسبی، تاثیر چندانی روی عملکرد دستگاه ندارد و می‌تواند از 5 الی 95 درصد متغیر باشد.
  • هنگام خرید اسکوترهای برقی، حتما از فروشنده کارت ضمانت دریافت کنید.
  • ممکن است هنگام خرید این دستگاه‌ها، با اصطلاح دو بردی و سه بردی مواجه شوید. به این معنی که مثلا در دو بردی، دو عدد برد جایروسکوپ برای هر لاستیک در نظر گرفته شده است. بهتر است مدل‌های سه بردی را انتخاب کنید که کمتر دچار آتش‌سوزی می‌شوند. البته، قیمت‌ اسکوترهای سه بردی بالاتر از دو بردی است.
  • سعی کنید از نمایندگی‌های معتبر اقدام به خرید اسکوتر کنید. در حالت کلی، برگه‌های گارانتی موجود در بازار چندان قابل اعتماد نیستند یا خدمات پس از فروش محدودی را ارائه می‌دهند. با این حساب، بهتر است از جایی خرید کنید که قابل اعتماد باشد.

برای خرید اسکوتر روی لینک کلیک کنید.

۰ دیدگاه


نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

مطالب بیشتر

در رویداد اپل ۲۰۲۱ چه گذشت؟ معرفی آیفون ۱۳، اپل واچ سری ۷ و آیپدها

امروز، سه‌شنبه ۲۳ شهریور ۱۴۰۰، رأس ساعت ۲۱:۳۰ اپل مهم‌ترین رویداد سال ۲۰۲۱ خود را با نام...

صدرا علی‌پور time-alt ۲۴ شهریور ۱۴۰۰

اسپیکر JBL Flip 6 معرفی شد؛ جدیدترین اسپیکر قابل‌حمل JBL با صدایی فراگیر و قدرتمند

JBL Flip 6 از نوآوری‌هایی در طراحی ظاهری و چینش داخلی بهره می‌برد، درحالی‌که همچنان به‌خوبی...

مهدی حیدری time-alt ۱۳ شهریور ۱۴۰۰

سامسونگ پای دوربین 200 مگاپیکسلی را به گوشی‌ها باز کرد؛ معرفی دو سنسور دوربین جدید ایزوسل HP1 و GN5

دوربین 200 مگاپیکسلی سامسونگ سرانجام رونمایی شد. این سنسور ایزوسل HP1 اولین سنسور 200...

مهدی حیدری time-alt ۱۱ شهریور ۱۴۰۰

اپل، آیفون ۱۳ را اواسط شهریور معرفی خواهد کرد؛ وجود نسخه 1 ترابایتی در مدل‌های پرو و لایدار برای همه مدل‌ها

ظاهراً اپل قصد دارد پرچمداران جدیدش، سری آیفون 13 را در هفته سوم سپتامبر، یعنی اواسط تا اواخر...

مهدی حیدری time-alt ۳۰ مرداد ۱۴۰۰

مشخصات گلکسی A52s فاش شدند؛ مشخصات کامل به همراه رندر و رنگ‌بندی

ماه گذشته طبق گزارشی، افشا شد که سامسونگ در حال کار بر روی نسخه‌ی جدیدی از گلکسی A52 5G است که...

مهدی حیدری time-alt ۲۶ مرداد ۱۴۰۰

گوشی های جدید ایسوس (گیمینگ) با پردازنده اسنپدراگون 888 پلاس معرفی شدند

اوایل سال 2021 میلادی ایسوس از گوشی گیمینگ راگ فون 5 خود پرده برداشت که دارای مشخصات شاخصی...

حسین هاشمی time-alt ۲۶ مرداد ۱۴۰۰

بلومبرگ گزارش می‌دهد: تغییرات جالب توجه اپل واچ سری 7؛ بیشترین تغییرات در طراحی و نمایشگر

تنها چندین هفته تا رویداد رونمایی اپل از آیفون 13 و اپل واچ 7 باقی مانده است. پیش‌تر در مورد...

مهدی حیدری time-alt ۲۵ مرداد ۱۴۰۰

رونمایی از محصولات جدید سامسونگ در رویداد Galaxy UNPACKED 2021

امروز، چهارشنبه ۲۰ مرداد ۱۴۰۰، رأس ساعت ۱۸:۳۰ شاهد برگزاري رويداد Galaxy UNPACKED 2021 بوديم....

صدرا علی‌پور time-alt ۲۰ مرداد ۱۴۰۰

اولین گوشی شیائومی با دوربین زیر نمایشگر به همراه تبلت‌های پرچمدارش معرفی شدند

یکی از بزرگ‌ترین مراسم‌های 2021 شیائومی امروز در چین برگزار شد که طی آن این شرکت از گوشی Mi...

مهدی حیدری time-alt ۱۹ مرداد ۱۴۰۰

مشخصات ردمی 10 شیائومی فاش شدند؛ بهبودهای قابل توجه نسبت به ردمی 9؟

مشخصات ردمی 10 شیائومی به صورت آنلاین فاش شده است که نشان از دو ارتقای خوب در بخش سخت‌افزاری...

مهدی حیدری time-alt ۱۸ مرداد ۱۴۰۰