
باتری لیتیوم یونی و لیتیوم پلیمری چه تفاوتهایی دارند؟
تلفنهای همراه مدرن انرژی بیشتری مصرف میکنند. از طرف دیگر این گوشیها به صورت مرتب کوچک و کوچکتر میشوند و فضای کمتری برای باتریها باقی میماند. تولیدکنندگان در تلاش هستند تا باتریهای بزرگتری را تولید کنند که بهینهتر باشند و عملکرد به کاربر ارائه کنند.
هر چه باتری استفاده شده در یک گوشی بهینهتر باشد، کاربران نیاز کمتری به شارژ خواهند داشت و رضایت بیشتری از عملکرد گوشی. در این متن از سری مطالب مرتبط با باتری به سراغ مقایسه دو نوع باتری تلفن همراه خواهیم پرداخت. باتری لیتیوم یونی و باتری لیتیوم پلیمری.
باتری لیتیوم یونی
توسعهی باتری لیتیوم یونی برای اولین بار در سال ۱۹۱۲ انجام شد. اما تا زمان استفادهی آنها توسط سونی در سال ۱۹۹۱، این باتریها چندان معروف و شناخته شده نبودند. یکی از تفاوتهای اصلی باتریهای لیتیوم یونی و لیتیوم پلیمری ، بهرهمندی از چگالی انرژی بالا و هزینهی پایین در باتری لیتیوم یونی است. علاوه بر این، این باتریها نیازی به انرژی اولیهی برق ندارند. به عبارت سادهتر، باور قدیمی شارژ کردن تلفن همراه برای مدت چندین ساعت در بار اول، برای باتریهای لیتیوم یونی قابل قبول نیست.

مهمترین عیب این باتریها نیز کهنه و پیر شدن آنها در طی زمان است. این کهنه شدن، حتی در صورت عدم استفاده از آنها نیز اتفاق میافتد. از جمله تلفنهای همراه استفاده کننده از باتریهای لیتیوم یونی، میتوان به سامسونگ گلکسی نوت ۱۰ اشاره کرد.
باتریهای لیتیوم یونی، قابلیت بازیافت شدن را نیز دارند و از این نظر، برای محیط زیست مفید هستند. این باتریها، به طور ذاتی، برای شارژ داخل تلفن همراه یا هر دستگاه استفاده کننده از این باتریها طراحی شدهاند و اصولا نباید در محیط خارج از دستگاه شارژ شوند.
بهترین کاربرد این باتریها در دستگاههای محاسبهگر موبایلی و تلفنهای همراه است.
مواد شیمیایی استفاده شده برای ساخت این باتریها، شرکتهای سازندهی آنها را ملزم به تولید باتریهای مستطیلی شکل میکند. این باتریها، به نسبت باتریهای تولید شده با سایر مواد شیمیایی( مانند نیکل) سبکتر هستند.
دمای باتری لیتیوم یونی، حین استفاده باید بین ۲۰ درجه زیر صفر و ۶۰ درجه بالای صفر باشد. همچنین، دمای این باتریها، حین شارژ شدن، باید بین ۰ درجه سانتی گراد و ۶۰ درجه سانتی گراد باشد. تجاوز از این مرز دمایی، باعث صدمه به باتری و در نتیجه صدمه به دستگاه استفاده کننده از آن میشود.
عمر مفید در نظر گرفته شده برای چنین باتریهایی، بین ۳۰۰ الی ۴۰۰ بار شارژ آنها میباشد. نکتهی مهم دربارهی عمر این باتریها، کاهش ۰/۱ درصدی این باتریها در هر ماه است. به عبارت سادهتر، اگر باتری نو باشد، پس از یک ماه مصرف آن، بیشترین مقدار شارژ آن، به مقدار ۹۹/۹ درصد خواهد شد.
باتریهای لیتیوم پلیمری
قدمت باتریهای لیتیوم پلیمری، به سال ۱۹۷۰ بر میگردد. اولین طراحی این باتریها، شامل یک الکترولیت خشک و جامد بود که شبیه یک فیلم پلاستیکی بود. با در نظر گرفتن اولین طراحی این باتریها، باتریهای لیتیوم پلیمری، توانایی داشتن شکلی شبیه یک کارت اعتباری در کنار دارا بودن مقدار قابل قبولی انرژی برق را دارند. از جمله مزیتهای این باتریها میتوان به وزن سبک آنها و ایمنی بالای آنها اشاره کرد.

اما در نظر داشته باشید که باتریهای لیتیوم پلیمری، برای شرکتهای سازنده، هزینه ی بیشتری نسبت به باتریهای لیتیوم یونی دارند. علاوه بر این، چگالی انرژی این باتریها، کمتر از باتریهای لیتیوم یونی است.
باتریهای لیتیوم پلیمری، مانند باتریهای لیتیوم یونی، قابل بازیافت هستند. این باتریها نیز برای شارژ شدن داخل تلفن همراه یا دستگاه استفاده کننده از آنها طراحی شدهاند. علاوه بر آن، باتریهای لیتیوم پلیمری، به نسبت باتریهای ساخته شده از سایر مواد شیمیایی مانند نیکل، سبکتر هستند.
باتریهای لیتیوم پلیمری، بیشتر برای استفاده در داخل تلفنهای همراه و دستگاههای محاسبهگر موبایلی توصیه میشوند.
نکتهی جالب در مورد دمای در حین استفاده از این باتریها، بهبود کارایی آنها در دمای کم و دمای بالا است. به عبارت دیگر، باتریهای لیتیوم پلیمری، در دمای پایینتر و در دمای بالاتر، کارایی بهتری از خود به نمایش میگذارند. علاوه بر این، دمای حین شارژ شدن این باتریها، معمولا بین ۰ درجه سانتیگراد و ۶۰ درجهی سانتیگراد متغیر است.
به ازای هر ماه استفاده از این محصولات، ظرفیت باتری به اندازهی ۰/۱ درصد کاهش مییابد.
ظرفیت این باتریها، بسته به نوع باتری میتواند متفاوت باشد. اما در حالت کلی، ظرفیت این باتریهای به نسبت باتریهای لیتیوم یونی بیشتر و به صرفهتر است.
مثل باتریهای لیتیوم یونی، این باتریها نیز، به مدت ۳۰۰ الی ۴۰۰ بار شارژ، عمر خواهند داشت.
لیتیوم یونی و لیتیوم پلیمری : کدامیک بهتر است؟
پس از ذکر مشخصات کامل هر کدام از این باتریها و بررسی ویژگیهای مثبت و منفی آنها، میتوان نتیجه گرفت که بین این دو نوع باتری تلفن همراه، رقابت و تفاوت چندانی وجود ندارد.
باتریهای لیتیوم یونی، چگالی انرژی بیشتر دارند و برای شرکتهای تولیدکنندهی آنها به صرفهتر هستند. ولی باتریهای لیتیوم پلیمری اندازهی کوچک و مناسبتری دارند. اما باید در نظر داشت که با روی کار آمدن تلفنهای همراه تاشو و انعطافپذیر، باتریهای لیتیوم پلیمری کارایی بهتری در این حوزه خواهند داشت. چرا که اندازهی باتریهای لیتیوم یونی به نسبت باتریهای لیتیوم پلیمری بزرگتر است و در چنین تلفنهای همراهی، به سختی قابل استفاده هستند.
منبع: Androidauthority
یک دیدگاه
۲۱ آبان ۱۳۹۹ در ۲۰:۵۲
با توجه به تجربه ای که داشتم لیتیوم یون بهتره و طول عمر بالاتری داره